Konvoj za Ponderosu, osamnaesti dio

Začuje se još nekoliko hitaca za redom. To su momci dovršavali ranjene Indijance. Silver nije odobravao takav postupak prema ranjeniku, ali ništa nije mogao učiniti da to spriječi jer on je vodio, ali nije zapovijedao.

Onaj pogođeni konj njištao je, posrtao je, padao na koljena i ponovo se dizao životinjskom upornošću. Hitac iz Hughove puške i legne zauvijek, kao da je naglo promijenio mišljenje. Svi su se šutke divili tom pogotku u glavu s dvadesetak metara. 

– Mislim da bismo trebali otići što prije – reče Hugh dojahavši do Silvera – Oni će kad – tad pohvatati konje, a i dalje ih ima više nego nas.

– Naravno – odgovori Silver zaposlen izbacivanjem praznih patrona iz bubnja revolvere pomoću šipke ispod cijevi: – Napunimo oružja i gubimo se odavde!

Jedanaesto poglavlje

Jahali su što su brže mogli, a brzina je ovisila o konju Svetoga jer je nosio i Modesty. Zato ju je na prvom predahu Silver preuzeo na svog Ikea.

– Mogla bi gospođica i na moga Bucka, sasvim je dobar riđan, ha-ha-ha- komentirao je Hugh gledajući Modesty na način koji se Silveru nije svidio. 

– Morat ćemo uskoro naći neko pojilište, konji su sve žedniji- reče mu- A mi smo gladni, još mi je u nosnicama miris onoga pečenja!

– Čovječe, trebalo smo uzet ono indijansko meso s vatre! – reče Wall.

– Što se vode tiče, čini mi se da će uskoro svuda teći – reče Sveti – Pogledajte nebo!

Zaista, nebo se naoblačilo. To što im je jahanje postalo ugodnije nakon što se sunce sakrilo nisu ni primijetili u onom nastojanju da se što brže i što više udalje od poprišta. Sjeverni dio neba plavio se, ali s juga su se valjale tmaste, pretile mase. Kiša dolazi, prije ili kasnije.

–  Neće još neko vrijeme – reče Hugh gledajući oblake, pa pogleda u daljinu i reče: – Vidim tamo kao neki šumarak, a gdje je šuma, ima i vode.

Pojahali su onamo. Zaista, naišli su na kaljužicu u sjeni; mogli su se barem konji napojiti, ali ne više od dva istovremeno. A dva konja koja su halapljivo pila poskočila su kada je zagrmjelo! Zvučalo je kao da je netko negdje odvalio gromadu,a za njom se otkotrljala hrpa manjeg kamenja. Jedući usoljenu govedinu u predahu svi su zabrinuto pogledali u nebo koje je postalo bezlično sivo.

– Moramo se maknuti odavde, ovo nije neko sklonište – reče Hugh, pa potrpa u usta ono što mu je ostalo u rukama, obriše masne ruke o hlače i uzjaše.

Svi su ga slijedili; Modesty se popela iza Svetoga.

 – Idemo  prema onom šumarku tamo- pokaže u daljinu čovjek s potkovastim brkovima, koji se zvao Sam – Čini mi se veći od ovoga, zaštitit će nas od kiše.

– Ako stignemo prije nego pljusne – reče mršavi momak iz njegove pratnje.

– Bolje odjašimo na onu stranu – pokaže Silver na jug – ono što vidim tamo također mi se čini kao dobar zaklon, a to je u našem smjeru.

– Kako to misliš u našem smjeru? – upita Hugh držeći uzde u rukama.

– Wagon trail je ostao u onom smjeru, mi onamo moramo ići.

– E, pa mi ne idemo u tom smjeru – reče Sam.

Način na koji je to rekao i nasmiješio se ispod svojih potkovastih brkova bio je nekako čudnovat. Još čudnovatije bilo je to da su se i ostali osmjehnuli na isti način.

– U tom slučaju,mislim da je vrijeme da se rastanemo – reče Silver.

– Da – reče Sveti – mi moramo natrag i nastaviti put u Ponderosu.

– Momci, zašto ne pođete s nama? Dobro ste društvo – reče Hugh.

– Hvala, ali dali smo riječ, a osim toga moramo što prije vratiti Modesty – odgovori Silver.

Ostao je zatečen onima što je rekao Hugh: – Pa, povedite je sa sobom!

– Da – prihvati Saml – ima je dovoljno za sve.

Silveru je sada sve bilo jasno.

Izmijenio je poglede sa Svetim; Modesty je nakon svega proživljenoga nije vjerovala u ono što čuje.

– Ljudi, pa vi nosite šerifske zvijezde! – uzvikne Sveti.

– Šerifske zvijezde?! – zamalo uvrijeđeno uzvikne Hugh, pa pljune i skine svoju zvijezdu s prsa i baci je na tlo – Nije mi donijela zabave, od onog bjegunca ni traga ni glasa.

– Da, da, da! – čulo se od ostalih.

Silver je u nevjerici gledao kako skidaju zvijezde i bacaju ih; neki i u grmlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *