Konvoj za Ponderosu, sedamnaesti dio

Modesty je sjedila po strani, na blagoj neravnini koja joj je poslužila kao stolica. Tupo je gledala ispred sebe. Nikoga nije zanimala, bila potpuno slobodna i mogla je otići kamo god je htjela, ali kamo bi otišla? Kud god bi pošla, on bi je ubrzo ponovo uhvatili. Oni možda i htjeli da ona negdje pobjegne, pa da je za zabavu love. 

Nije joj se dobro pisalo: vidjeli su kako je jedan od Indijanaca rukom hvata za vilicu s donje strane i trese joj glavom. Djevojka se u početku pokušala oduprijeti, ali stisak je bio tako jak da se primirila od straha za svoj vrat. Indijanac je pusti nakon što joj je nešto rekao u oči. Nije mogla razumjeti riječi, ali smisao je mogla pretpostaviti. Ako nikako drugačije, onda po načinu na koji se pet-šest drugih najbližih Indijanaca nasmijalo.

– Ovi skotovi će nasrnuti na nju nakon što se nažderu! – rekao je vođa, koji se tijekom jahanja predstavio kao Hugh.

– Moramo ih napasti, ovo je prilika – reče Silver.

– Kako?

– Frontalno. Od toga dvojica odvoje i rastjeraju konje, dvojica se pobrinu za djevojku, a ostali pucaju po njima. Ako ih iznenadimo, bježat će kao zečevi.

– Čovječe, počinješ mi se sviđati!

– I to je najbolje učiniti iz onog pravca – pokaže na grmlje iza Indijanaca – tako da nam sunce bude iza leđa. U naletu pucajte iz pušaka, a kada uletimo među njih iz revolvera, ali budite spremni da upotrijebite kundake kao batine. I još nešto. Ne pucajte dok nas ne ugledaju, da im priđemo što bliže.

– Ti se razumiješ u taj posao?

– Ja sam konjički časnik, ali to je priča za koju sada nemamo vremena.

Poveli su konje neopazice na posve suprotnu stranu. Dogovorili su se da momci po imenu Hugh i Wall rastjeraju konje, a da Sveti s momkom zvanom Bill hvata djevojku.

Dolje je bilo opušteno: šareni konji marno su pasli, a Indijanci oko vatre sve glasniji; djevojka je sjedila na travi podvukavši noge ispod sebe. Jedan joj Indijanac priđe noseće mješinu, pa joj je pruži. Nategnula je halapljivo iz nje – tako je bila žedna. Na te njene kretnje s primjesom očaja  Indijanac se smijao.

Pričekali su da se makne od nje, a onda je Silver dao znak za napad. Izjahali su iz grmlja i zagalopirali prema njima. 

Iznenađenje je bilo potpuno. Kad su Indijanci postali svjesni topota kopita, oni su već prevalili pola razdaljine, a kad su ugledali niz konjanika koji jure prema njima, na trenutak su ostali zaprepašteni, što je njima dalo vremena da prevale još nekoliko metara. U trenutku kada su kod koji pohrlili ka oružju, po njima je već pucalo. Napadačima je na ruku išlo to što ih je djevojka ranije primijetila, pa je zadigla suknju i potrčala prema njima.

Hugh i Wall su pucali u konje i poplašeno krdo udari u bijeg. Dva su se pogođena grla zavalila, jedno pogođeno u bedro bježalo je koliko je moglo šepajući.

Silver je pogodio Indijanca koji je trčao prema svojoj pušci i taj se srušio kao vreća prije nego ju je uzeo u ruke. Još su se dva – tri ratnika srušila. U metežu i strahu jedva da su stigli opaliti koji hitac prema njima, preče im je bilo potražiti zaklon, a njega nije bilo, ne do pedesetak jardi udaljenog grmlja.

Nisu im dali da stignu do njega. Trčali su brzonogo kao zečevi, a oni su ih s konja i gađali kao zečeve. Silver je hicima iz revolvera u trku zaustavio još dvojicu. Sličilo je na lov, ljudi su kliktali kao da pogađaju divljač.     

Prije nego su se raspršili po grmlju na travi ih je ostalo ležati desetak.

Oni se tada zaustave. Trebalo je ponovo napuniti oružje, a osim toga njihov cilj je bila djevojka.

Silver ugleda Modesty na konju sa Svetim. On joj je bio pružio ruku dok je još trčala prema njima, a ona se začuđujućom hitrinom vinula iza njegovog sedla. Obgrlila mu je trup i čvrsto se privinula uz leđa. Sveti je izgledao tako ponosan zbog toga, a Bill nije mogao sakriti zavist.

– Modesty, sve u redu?- upita Silver jašući prema njoj i spremajući nabijenu pušku u toku pored sedla.

– Dobro sam, samo vodite me što dalje od ovih divljaka! – odgovori djevojka hrabro, pa i borbeno.  

.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *