Teško je naći dobrog grobara

Pričao nam voditelj pogrebnog poduzeća kako je vrbovao grobara iz susjednog grada da prijeđe u njihovo poduzeće. Viđao ga je po sprovodima uz granicu s tom jedinicom  lokalne samouprave i saznao da, eto, ovaj čovjek koji je došao ispratiti pokojnika obično pokojnike ukapa. Pristupio mu je, poveo se profesionalni razgovor i mic po mic – bolja plaća, bolji radni uvjeti, dobra ekipa i čovjek je pristao.

„Dobili smo“,rekao je voditelj „gotovog grobara. Čovjek u četrdesetima, snažan i zdrav, ozbiljan.“

Govorio je kao nogometni trener koji je u klub doveo igrača kakav im je potreban. Dosita, slično je velika: težak fizički posao koji se učestalo obavlja i uvijek mora biti dobro obavljen, za što je potrebna psihofizička stabilnost.

Nije svaki posao za svakoga, a posao grobara spada u one koji rijetki mogu obavljati. Pitam se je li stresnije biti kontrolor leta, što je, navodno, najstresniji posao ili biti grobar? Možda ipak grobar, ali  kontrolor leta je „posh“ posao za visokoobrazovane, a posao grobara je prezreno zanimanje za niskoobrazovane. 

Sjećam se reportaže iz pogrebnog poduzeća koju sam radio, voditelj je objasnio ekipi da imaju posao koji treba hitno obaviti i pri tom rekao:“Žensko je, treba je oprati i očistiti. Je l’ jasno?“

Ovo: „Je l’ jasno?“ rekao je znakovito povišenim tonom, nešto poput časnika ili dočasnika vojnicima. Trebalo im je biti jasno da od njih očekuje da neće izvoditi majmunarije.

A desi se da ih izvedu …

Dogodilo se da je čovjek usred turističke sezone preminuo na plaži. Zatekao sam se tamo i gledao sam kako grobari dolaze po njega. Smjestili su ga u limeni kovčeg i poklopili, ali tako da mu ruka viri van. Crni humor i obijest kao obrambeni mehanizam.

U načelu bi takvi zbog nepoštivanja pokojnika trebali dobiti otkaz, ali oni znaju da neće, premda će se možda poslovođa ili direktor naljutiti i zaprijetio njime jer kako bi pogrebno poduzeće uspješno djelovalo ako bi samo tako odbacivalo grobare? Teško je naći čovjeka koji se želi prihvatiti tog posla, jednako kao i čovjeka koji se može prihvatiti tog posla. 

Psihički pritisci koje grobar trpi zahtijevaju psihičke obrambene mehanizme, bilo izgrađene, bilo urođene. Tu nema mjesta za one koji gutaju tablete ili posežu za čašicom. Ako čovjek posao ne može drugačiji obavljati, kakvog smisla ima da si zbog posla ugrozi zdravlje, ma kako dobra bila plaća? Jasno je da će takva osoba potražiti neki drugi posao.

Zato je naš voditelj s početka priče naglasio da je dobio čovjeka ne samo zdravog i snažnog, nego i ozbiljnog.

Poštujmo grobare i njihov posao.     

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *