Moj krimić „Kokosovi orasi“

Evo, napokon, mog krimića! Trudio sam se bude „page-turner“, da čitatelj stalno okreće stranice kako bi saznao što se dalje zbilo i da u konačnici to bude nešto više od običnog krimića. Dao sam si puno posla, puno mi je vremena trebalo da ga dovršim i sada neka čitatelji prosude.

A evo što piše Boris Biletić, urednik knjige.

„Roman ‘Kokosovi orasi’ potvrđuje Robija Selana kao samosvjesna i kultivirana autora koji vješto vlada nekolikim pripovjednim planovima, istodobnim tokovima radnje i prostorno-vremenskim pomacima. Nije uvjerljivo dočaran smo glavni đakonov lik i nekoliko uz nj razmjerno nosivih aktanata, nego su živo i dinamično uključeni  brojni epizodisti, što sve ovoj prozi – uvjerljivih, životnih i zanimljivih književnih i žargonsko – dijalektalnih dijaloga te deskripcije s mjerom – uz bogat rječnik i primjereno i primjerno vladanje jezičnom materijom, omogućuje odgovarajuću i prikladnu recepcijsku pozornost, čemu se valja nadati, dakle mjesto u suvremenoj hrvatskoj proznoj produkciji, a poglavito onoj istarskog odvjetka nacionalne književnosti.

Riječ je o gotovo filmičnom proznom tekstu na rubi stvarnosnoga i krimića, kombinaciji fikcije fakcije, koliko u predmetno-tematskim elementima, toliko u poigravanju realnim i iskonstruiranim, izmaštanim toposima najužeg zavičaja, ali tako da u njima prepoznajemo postojeće ambijente, urbane i ruralne, poglavito one istočne istarske obale i zaobalja. Autorov je Plomin s ‘novom’ Flanonom uvjerljivo prizorište gdje se vjera, ljubav, samospoznaja, iskrenost, idealizam, sumnja i ljepota prepleću s beščašćem, mržnjom, površnošću, laži, licemjerjem, koristoljubljem i ružnoćom kako ugrožene egzistencije tako i srozane čovjekove esencije. Pisac sve to čini nepreuzetno, s lakoćom, bez dociranja i moraliziranja. Ovo djelo valja pozorno pročitati i preporučiti ga za čitanje“, napisao je Biletić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *