Konvoj za Ponderosu, četrnaesti dio

Budući da Indijanac na to nije rekao ništa, on ga upita: – A u koliko vremena će doći?

Indijanac zagunđa kao da je čuo veliku glupost, pa samo izvuče pušku iz navlake uz sedlo.   

Čučali su u grmlju s puškama u rukama. Sveti je bio prešao na drugu stranu bare, Silver se sakrio nasuprot njemu, a Žuta Ptica je ostao otraga, nedaleko stijena, da smiruje skrivene konje kako ih ne bi odali. Slušali su pjev ptica, kojega bi tu i tamo prekinuo kreket neke žabe i pljusak kada bi skočila u vodu. Vrijeme je prolazilo, ali Edd i Modesty se nisu pojavljivali.

A onda se Silver upita priviđa li mu se ili doista čuje topot konjskih kopita?

– Dolaze! – reče Žuta Ptica.

Nakon onoliko tišine ta je riječ zazvučala kao bučni prasak.

Da, doista su dolazili – mnogo njih! Kopita je moralo biti znatno više od osam, koliko su ih očekivali, a zbrka glasova bila je potpuno nerazumljiva. Kad su dokasali prvi polugoli jahači na šarenim apaloza konjima postane im jasno tko je došao – Indijanci! I to ne bilo koji, nego oni koji su ih napali zbog bizona; Silver je prepoznao nekoliko ratnika, među njima vođu, kojega je u sukobu htio skinuti iz sedla, ali mu se nije pružila prilika. Opsuje u sebi!

Mogao se samo šćućuriti i nadati se da će ostala dvojica učiniti isto, a uz to i da će Žuta Ptica uspjeti konje održati tihima.

Indijancu su tako prirodnim, gipkim pokretima prilazili bari, čučnuli, pa se nagnuli i srkali vodu iz nje.   Kako ih je bilo previše za ravni pristup bari, neki su učinili to sa strane, gazeći u grmlje i približavajući se njemu,a drugi onome mjestu gdje se skrivao Sveti.

Namirivši se, pustili su konje da piju. A konji kao konji, gurali su se, rzali i njištali te koji put i pljusnuli kopitima po vodi blatu. Sve kroz žamor indijanskog samodopadnog čavrljanja.

Iznenada zanjišti jedan od konja koji je čuvao Žuta Ptica! Silveru se odsjeku noge, pomisli: gotovo je!

Začudo, ništa se nije dogodilo. Vjerojatno zato što su i crno-bijeli indijanski konji rzali frktali, pa ako je neki Indijanac i čuo, pomislio je da mu se učinilo da zvuk dolazi iz grmlja. Istina, konji su i njušili zrak u smjeru grmlja, ali ni zbog toga nitko nije ništa posumnjao. Da se njištanje nije ponovilo, teško da drugi put prošlo nezapaženo, ali Žuta Ptica je uspješno ušutkao konje.

Napokon se Indijanci vinu na leđa svojih neosedlanih konja i potjeraju ih. Kad se topot udaljio, Silver osjeti olakšanje.

– Jeste li još tu? – ču kako Sveti bojažljivo doziva.

– A kamo bi otišli? – odgovori i izađe iz grmlja hodajući kao da je ispred crkve nakon mise.

Prilazeći, Sveti se hladio mašući si šeširom ispred lica: – Imali smo sreće! – rekao je.

– Ovo nisi predvidio – reče Silver Žutoj Ptici kada je izašao iz grmlja i pojavio se.

– Ovo bi predvidio moj djeda vrač da je popušio lulu s travama koje samo on zna skupiti.

– A gdje je Edd? Zašto se nije pojavio? – pitao je Sveti.

– Možda je uočio Indijance, pa se pritajio – reče Silver.

– On mora doći – reče Žuta Ptica samouvjereno.

– Onda se vratimo u grmlje – reče Silver.

Nisu se vratili u grmlje. Iza daljine se začulo kliktanje Indijanaca i topot kopita, bilo je očito da nekoga ganjaju. Nikome nije trebalo objašnjavati koga.

– Brzo, na konje! – reče Silver.   

Izjahavši iz grmlja, ugledaju pred sobom Indijance na konjima kako jure u daljinu. Širili su se lijevo i desno, preprečavali su put lovini i opkoljavali je poput čopora vukova.

– Idemo lijevo, tamo je neka uzvisina! – reče Silver, pa potjera konja i povede ostalu dvojicu.

Trebalo je ostati izvan vidokruga Indijanaca, a ipak vidjeti što je s Eddom i djevojkom. Uopće nisu dvojili da su oni njihova lovina. I strepili su za djevojčinu sudbinu.

Dok im je grmlje zaklanjalo pogled začuje se hitac, pa dva – tri za njim !Potresli su Silvera kao da su njega pogodili! Samo da nisu nju pogodili! 

 Ubrzo nakon toga kliktanje i buka prestanu. Stojeći na konjima i gledajući kroz granje jasno su vidjeli kako Indijanci stoje na konjima okupljeni oko nečega.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *