Konvoj za Ponderosu, deveti dio

Ujutro je još kišilo; konje i mule prezali su kisnući. Činilo se da će ih dažđenje pratiti i dalje i da će to biti jedan dugi, blatnjavi i šutljivi dan, a onda se razvedrilo, zapuhao je vjetar sušitelj i ševina se pjesma razlegla prostranstvom. Bio je užitak ručati na suncu i svježem zraku.

U rano poslijepodne  Silver opazi da se Crni Edd i Dečko vraćaju iz izvidnice galopom. Pitao se kakve vijesti donose, a primijetio je i da Duke s istim zanimanjem gleda prema njima.

– Bizon, vidjeli smo bizona!- vikne Edd još iz daljine.

Obojica su bili tako sretni što ljudima mogu priopćiti tu novost. Manje krdo bizona, pedesetak jedinki, paslo je lijevo od pravca njihovog kretanja. Svima koji su to čuli na um je pala ista misao: svježe meso! I svi su gledali u Dukea, koji se zamislio.

Progovorio je Cobb: – U kolima imamo jednu Sharp pušku. Jednom sam njome ubio bizona na tristo jardi!

– Dobro – reče Duke – Uzmi pušku i streljivo i pođite ti, Silver i Žuta ptica. Samo morate uzeti noževe, mule i konopce za meso. Hej, ljudi, tko će nam posuditi mule?!

Trgovcima niže u povorci,  koji su u kola prezali mule, trebalo je iznova objasniti o čemu se radi, ali kad su čuli, živnuli su i smjesta ponudili mule privezane za stražnji dio kola.

– Možeš ga dobiti za deset dolara, vrhunski bowie nož! – odgovorio mu je trgovac po imenu George kada je čuo da se Silver raspituje tko bi mu mogao posuditi nož.

I tako se Silver vratio opasan nožem u toki koju je pričvrstio za pojas hlača. Sada su samo njegovi maniri i revolver Gasser ukazivali na nesuđenog časnika koji je postao kartaš, po svemu ostalome stopio se rendžerima.

Odjahali su u smjeru iz kojega su došli Crni Edd i Dečko. Slijedili su njihove tragove. Silver i Žuta ptica vodili su po mulu, a Cobb je u mislima bio s puškom koju je nosio u naručju. Jahali su uglavnom travom zaobilazeći grmlje. Nailaskom na blagu prodolinu ugledaju u njoj krdo bizona: tamno crvenkastosmeđe četveronožne gromade. Njihova su tijela nabila naprijed, u glavu i pleća, a straga, činilo se, samo najnužnije. Pasli su i preživali svi okrenuti u istom smjeru, i mužjaci i ženke i telad između njih i kao da ih ništa na svijetu nije moglo poremetiti njihov predanost tom važnom poslu.

Zaustavili su se i stali promatrati veličanstvenost tih životinja.                          

– Treba prići dovoljno blizu da možeš jasno uočiti bizonovo oko – reče Cobb.

– Mmmm – potvrdi Indijanac njegove riječi.

– A što ako se krdo okrene prema nama nakon hica? – upita Silver.

– Zato treba izabrati najbližu životinju, pa će stampedo nastati u suprotnom smjeru – objasni Cobb, pa doda odlučno: – Ja idem naprijed, vi čekajte ovdje.

Polako i smireno sišao je s konjem niz blagu padinu. Prilazio je sve bliže i Silveru postane jasno na kojega se bika namjerio. Bilo je i krupnijih,ali ovaj je bio jedan od ona dva – tri koja su ostala malčice izdvojena, a i bili su jedno od njima najbližih. Nekoliko je glava na trenutak pogledalo u njegovom smjeru, pa i glava mete, ali očigledno ga nisu smatrali važnim za njihov život – paša je bila najvažnija.

Cobb je stao na oko sto i pedeset jardi od krda. Okrenuo je konja u smjeru u kojemu je krdo stajao i  okrenuo se u sedlu bočno prema njemu. Gurnuo je metak u ležište, zatvorio ga, podigao ciljnik i namjestio ga na procijenjenu razdaljinu, pa podigao pušku pred lice oslanjajući je kundakom o rame. Bilo je pomalo smiješno gledati ga onako debeloga kako cilja. 

Ciljao je i ciljao.

Životinja se zavalila zamalo istog trena kada je odjeknuo hitac; njima se zbog razdaljine činilo i malčice prije. Pucanj je zazvučao slabašno, zamalo zvonko i činilo se prejednostavnim da se onakva tjelesina samo tako sruši. Ali jest, pala je na bok i ostala ležati.

Ali pravi prizor bilo je krdo, koje je gotov istog trena udarilo u bijeg! Na suprotnu stranu od svog usmrćenog člana. Zvuk njihovih papaka na trenutak je podsjetio na grmljavinu i Sliver nehotice osjeti strahopoštovanje.

Nisu daleko pobjegli, možda stotinjak jardi. Paša je bila najvažnija i oni ponovo prionu gubicama.

Silver i Žuta ptica povedu mule prema lovini prema kojoj je i Cobb potjerao konja. 

– Ravno u srce! – pohvalio se Cobb kada su dojahali do njega.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *