Konvoj za Ponderosu, osmi dio

Upravo kada su ručali zapuhao je vjetrić. Zaljuljao je travu i uzvitlao rubove ženskih suknji, nemoćan na tendama kola napinjao ih je i opuštao koliko se dalo, a one su odgovorila bučenjem. Voljeli su ga jer je tako prekrasno raznosio miris ručka!

Ubrzo se izgubio. Popodne je sunce ugrijalo, pa i pripeklo. Nitko više nije bilo raspoložen za razgovor. Išlo se pogleda uperenih naprijed, u obzor.  

Sve dok se sunce nije primaklo njegovom zapadnom dijelu. Vrijeme je bilo da se potraži mjesto za večeru i drva za vatre.

Jedan od rudara je nakon večere uzviknuo da je danas subota i odnekud izvadio violinu, pa stao svirati na njoj dajući nogom ritam. Žene su odmah počele lagano njihati bokovima.

– Dopustite da vam se pridružim – čuo je rudar kada je na trenutak utihnuo.

Te su riječi bile popraćene uzvikom: -Jeee!

Bio je to umjetnik koji je u Ponderosu vozio klavir, ali i violinu koju je sada imao u rukama.

I onda je rudar, iz čijih su žica do tada tek izvirivale note, čuo i vidio kako se svira! Nije se ljutio, samo se sa smiješkom pridružio majstoru. Društvo je zaplesalo obasjano vatrama.

S obzirom da raspolagalo samo s četiri dame, plesači su brzo su se izmjenjivali. Tri udavače snašle su se kao ribe u vodi. Dapače, crnokosa je sama prišla Silveru, uhvatila ga ra ruke i povukla u ples.

– Dame biraju!-rekla je.

Zvala se Lili, rekla mu je to jutros dok se brijao gledajući se na ogledalo zakvačeno za kola. I tada mu je prišla prva, tobože besciljno tumarajući i zapodjenula razgovor. Silver se pitao je li već nešto zaradila od nekoga iz kolone. Puff se uvijek široko osmjehivao kada bi ih netko spomenuo.

Krojačica Lea trudila se trima djevojkama u svemu im biti ravna, pa i iznad njih. Bilo je tako očito da ih ne podnosi. Samo što mlađi momci nju nisu ni uzimali u obzir za ples. Znajući to, birala je zrelije muškarce, pa je tako zaplesala i s doktorom Woodom. On je ponudu prihvatio više zbog toga što je bio džentlmen nego što mu se plesalo i plesao je vrlo suzdržano.

U tim trenucima njegova kći je ostala sama cupkajući na mjestu. Sve sramežljivo gledajućiu tlo ili nekamo u daljinu, pa nitko nije uspijevao susresti njene oči i prići joj da bi je zamolio za ples. Njoj je to zapravo bilo krivo.

Primijetivši njenu nelagodu, Silver je, tek što je glazba prestala i što je Lili uputio oproštajni naklon, pošao prema njoj, stao pred nju vojnički čvrsto i britko se naklonio glavom. Taj se potez dojmio svih, a  Modesty ga je pogledala puna strepnje.

– Bila bi mi čast da sljedeći ples zaplešete sa mnom – rekao joj je.

– Naravno … Bit će mi čast – odgovorila je smeteno.

Podigao je ruku, ona je vrške svojih prstiju položila na njegove i oni su pošli prema već dobro izgaženoj travi plesališta. Violinisti su zasvirali „O, Suzana“; opet.  Djevojka je u početku plesala suzdržano, na oca, ali onda se oslobodila, oči su joj zasjale, razvukla je osmjeh, na tren je i zahihotala. Okrećući se, Silver je opazio niz zavidnih pogleda.

Kad je glazba prestala, djevojka se, sva zadihana i ugrijana, naklonila pred svojim kavalirom. Sve je na njoj kazivalo da želi nastavak. I u tom je trenutku sijevnulo; časak – dva kasnije zagrmjelo! 

Uz uzdah razočaranja, svi su pogledali u nebo kao da u onoj tami mogu nešto vidjeti. Dobili su nekoliko sitnih kapljica u lice.

– Kiša! – uzvikne netko kao da to nije samo po sebi jasno.

Možda su se i na trenutak ponadali da kiša neće, ali one su kapljice okrupnjale i postale nasilne. Kišilo je i valjalo se skloniti.

– Žao mi je – reče Silver Modesty i nakloni se još jednom.

– I meni- reče djevojka, pa se hitro nakloni još jednom i podigavši suknju potrči prema ocu koji ju je čekao da se sklone u kola.

Unutra se moglo spavati samo u sjedećem položaju. Ipak, više je trebalo žaliti Puffa i Svetog koji su tu noć stražarili.

I onako sklupčan nasuprot Asha i uz debelog Cobba, koji je već hrkao, Silver je pustio da mu misli lete kamo hoće. I ne nije se čudio što mu nakon vrludanja uvijek završe na Modesty; nasmiješenoj Modesty bisernih zuba. Kći liječnika, sirotica, a on nesuđeni časnik, pa …

I onda zaspe. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *