Dvoboj u Santa Feu, četrdeseti dio

Pružio mu je novac nespreman na ono što će uslijediti – Silver ga pljusne po licu slijeva i zdesna!

            Ostao je zapanjen i ljut.

– Izađi s revolverom u ruci ako u tebi još ima časti. Pravila znaš – reče Silver, pa izađe odrješitim korakom. Između zveckaja nije bilo razmaka.

            Čekao je strane zgrade jer postojala je mogućnost da Spes puca na njega s nekog prozora.  Nije, pojavio se na trijemu držeći revolver niz nogu.  Stupio je u prašinu tražeći ga pogledom. Tada on izađe iz zaklona držeći revolver na isti način: niz nogu, s napetim udaračem.

            Na trijemu se skupilo djevojaka; neke su gledale s prozora  zajedno s gostima. Ispred onih na trijemu progura se pretila starija gospođa. Madam Vauquer, nema dvojbe. Zašto su sve madam debele? Istina, vidio je i jednu mršavu, ali uglavnom su dvostruko teže od svojih djevojaka.

            Stali su na dvadesetak koraka jedan od drugoga, desnom stranom naprijed. Spes je glavu držao visoko, bio je opet onaj gojenac s akademije. Oba su ponovo bila to. To je bio najbolji način da se ovo riješi.

            Nedostajao je netko tko će hicem u zrak dati znak za početak dvoboja. Zato Silver reče: – Reci kad!

            I zamalo da je nespreman dočekao Spesovo: – Sad!

            Dva pucnja odjeknu istovremeno!

            Spesovo zrno završilo je bogzna gdje iza Silvera, Silverovo je njega pogodilo u prsa.  Dobro je to podnio, odmah je opet napeo udarač. Ali, Siver je već pucao! I opet, i opet! Nije htio da mora pružati samilosni hitac svom bivšem prijatelju; najbezobzirnije je u ratu najmilosrdnije, učili su ih.

            Spes ostane ležati poput odbačene hrpe odjeće pored koje leži revolver.

            Silver smjesta izbaci ispaljene čahure i nadomjesti ih novima, pa zavrti revolver i smjesti ga u toku.  Cure su ga zadivljeno gledale, madam još i više. Trebao je samo mahnuti rukom i neka bi od njih pošla s njim kamo god treba i to bi bila zamjena za Crispy. Ali, to bi ga usporilo, a sada treba biti brz jer šerif će uskoro biti ovdje.

            Uzjaše  i potjera konja prema mostu. Sunce se približava obzoru, uskoro će večer, pa noć.

            Jahao je na istok ne znajući kamo će stići, ali to nije bilo važno.   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *