Da bi jeo, moraš biti sit

Čitao sam Bibliju i izreka koja mi se najviše usjekla u pamćenje je ona kad Isus kaže:“Tko ima, još će mu se dati, a tko nema, uzet će mu se i ono što ima.“

Kada sam nekima to pričao nisu vjerovali jer zvuči tako okrutno i nekršćanski. Kršćanski je dati onome tko nema, pomoći siromašnome. Također, neki bi rekli da je pravedno i pošteno, znači: kršćanski , uzeti nekome tko ima više nego što mu treba da bi se dalo onima koji nemaju ni najpotrebnije. Dobro, ovo zvuči pomalo komunistički, ali ne zaboravimo da si komunisti nastupali s porukama evanđelja: ravnopravnosti i dobrobiti svih ljudi.

Samo što svijet ne djeluje tako, nego na onako kako je rekao Isus: imućnima se imanje gomila, a nemoćnima kopni. Postoji ono pravilo osamdeset posto naprema dvadeset posto, kojega je definirao talijanski ekonomist, sociolog, inženjer i još štošta drugo  Vilfredo Pareto. Ukratko, utvrdio je da petina stanovništva ili dvadeset posto, posjeduje četiri petine ili osamdeset posto bogatstva društva, da se četiri petina zaliha nafte nalazna petini naftnih polja i da petina zaposlenih u nekom poduzeću obavi četiri petine posla. Možete otpustiti te četiri petine „lijenčina“, ali preostali će se opet podijeliti u istom omjeru.

Ovo je pravilo, koje ima odstupanja u postocima, ali okvirno drži vodu, vrlo privlačno za objašnjenje brojnih stvari životu. Četiri petina mladića želi petinu djevojaka i obrnuto; petina mladića dobije četiri petine djevojaka i obrnuto. Jer oni koji imaju, samo im od sebe im dolazi više, a ni koji nemaju mogu biti sretni ako ih nekako nešto zapadne. Neugodna činjenica.

Da bi jeo, moraš biti sit jer ako si gladan, gladovat ćeš. Ali, kako se najesti ako ti je kao gladnome gladovati? To je „Kvaka 22“, začarani krug, Vrzino kolo, Circulus vitiosus.

„Life sucks“ ili „Život je sranje“ veli izreka na engleskom. Život nije pošten, život nije pravedan. I onda, kada malo promisliš, možeš biti zahvalan za sve što imaš, za svako dobro, za svaki novi dan života. Kako tu činjenicu uklopiti u humanost i milosrđe, što bi trebale biti odlike kršćanstva, kako to uklopiti u Isusov dobrohotni lik?

Pa, ja to ne mogu drugačije protumačiti nego da imati i nemati (tako se zove jedan od romana Ernesta Hemingwaya) ovisi o našem stavu. Netko ima relativno malo, ali sretan je s time, čuva to i s vremenom unaprijedi, poveća i onda mu to sve brže raste, poboljšava se. Ne kaže se uzalud da je najteže zaraditi prvi milijun. Drugi, naprotiv imaju, možda i milijune, ali nisu zadovoljni, malo im je, ne mare za to i zbog toga su na dobrom putu da sve to izgube. Nije teško naći primjer nasljednika koji je imajući oduvijek sve skončao u bijedi.

Dakle, nemoj reći da nemaš, nego imaj, budi zadovoljan, hodaj opušteno, uspravan i uzdignute glave, pa će ti se još nadodati, kako kaže jedna druga verzija iste one Isusove izreke.     

2 thoughts on “Da bi jeo, moraš biti sit

  1. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your website? My blog site is in the very same niche as yours and my users would genuinely benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Regards! Doralynn Parke Henry

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *