Dvoboj u Santa Feu, dvadeset i sedmi dio

Kočijaši siđu da raspregnut konje, a putnici izađu da još jednom protegnu noge.  Nakon  topota, štropota i škripanja mir divljine u kojoj se čuje samo pjev neke ptice u daljini Silver osjeti kao čisti užitak.

– O, kako je zrak ovdje krasan! – reče gospođa White otvarajući svoj suncobrančić, što je Crispy već bila učinila uživajući u pogledu.

– Dan je općenito prekrasan – dometne gospodin Smith ustobočivši se – Odavno nisam vidio tako plavo nebo; oblačić samo jedan!

            Kao potvrda idile stigne konjsko halapanje vode.

            Ali ona nije potrajala – odjekne pucanj!

            I uzvici koji su se pomiješali s topotom preplašenih konja: – Ruke u vis! Diži ruke, pobit ćemo vas! Gore ruke, bagro!

            Iz zaklona iza stijene istrči petoro naoružanih ljudi. Nemarno odjevenih, s rupcima preko usta i šeširima oboda zavrnutih iznad čela. Ciljali su u njih revolverima uz bok.

            Silver prepozna plave kovrče ispod šešira onoga tko je vikao i koga je banda slušala – ništarije iz saloona.  Uskoro stigne i potvrda za to:- Hi-hi-hi!

            Hihotao je momak koji s uperenim revolverom stajao četvrti u redu; lice je prekrio bijelim rupcem s mnoštvom točkica.

            „Kako su glupi!“, pomisli Silver. Da, ali držali su u njih uperene otvore cijevi! 

            Kad su vičući iskočili iz zaklona, Crispy je od straha ispustila suncobran dižući ruke i primakla se Silveru. On je također podigao ruke kao i svi ostali, samo je gospođa White htjela nešto kao prosvjedovati zbog takvog postupanja.

– Što čekaš, debela, diži ruke! – izdere se na nju plavokosi.

            Gospođa White, uvrijeđena, htjedne nešto reći tom mladiću, ali on nacilja i opali hitac u njen suncobran! Stvar grubo odleti iz njene ruke i ona u strahu potrči  poput curice i sakrije se iza Spesa.

– Idemo! – uzvikne plavokosi i dvojica, jedan s crvenim rupcem oko vrata, drugi izrazito krivonog od jahanja, potrče i uspnu se na kočiju. Zanimala ih je prtljaga na krovu. Noževima su prerezali konopce kojima je bila pričvršćena, pa je stali bacati na tlo. Putnici su zgranuto promatrali kako njihove torbe i kovčezi treskaju na tlo i prevrću se.

– Imam je! – uzvikne na krovu diližanse onaj s crvenim rupcem.

            U rukama je držao Silverovu torbu i tresao je slušajući mukli zvuk novčanica i kovanica. To je bio razlog prepada – banda se polakomila za novcem kojega je osvojio u kockanju!

– Donesite to ovamo!

            Dvojica siđu  i pođu prema svom vođi. Torbu je ponio crveni, a krivonogi  se, idući za njim, u prolazu  se zagleda u Crispy. Dapače, obuhvati je oko struka i pokuša je poljubiti, ali ona odmakne glavu i odupre se o njegova ramena. Silver osjeti bolnu žaoku, ali sve što je mogao bilo je nemoćno gledati što se događa.

– Poslije Jerry, poslije! – reče vođa, a kad ga je razbojnik poslušao, pogledao je prema gospođi White i dodao: – Ni debela nije loša, ha-ha-ha!

– Hi – hi- hi! – nadovezalo se na to.

            Onaj s crvenim rupcem baci torbu pred svoje drugove i smjesta klekne da otvori torbu. Ali to mu nije polazilo za rukom. Silver se prvih dana nakon što ju je kupio mučio s njenom velikom metalnom kopčom dok nije shvati kako treba postupiti, a ovaj ovdje sav u požudi za novcem nije imao nikakvih izgleda proniknuti u to.  

– Prokletstvo, Donny, makni se!- uzvikne razbojnik do vođe, najviši među svima.

            Onaj s crvenim rupcem odskoči od torbe vidjevši ga kako cilja u nju.

            Odjekne hitac! 

            I zujanje odbijenog zrna!

            To je zujanje uznemirilo i uskomešalo bandu  jer je prošlo kroz nju.

– Čovječe! – vikne peti razbojnik, niži tip sa šeširom izrazito širokog oboda –Zamalo mi se zabilo u glavu!

            Razbojnici zgranuti činjenicom da su mogli nastradati zbog nesmotrenosti visokoga na trenutak zaborave na svoje zarobljenike.  Silver je davnih dana naučio da se povoljan trenutak ne smije propustiti– strelovito posegne za revolverom!

            Pucao je nasumce u razbojnike; dlanom lijeve ruke je povlačio udarač naboja, a kažiprstom desne otponac.

            Strah i pomutnja zahvati bandu! I neka vrst prosvjeda što im remeti plan. Zato su prošle dvije-tri sekunde prije nego se prva cijev pokušala uzvratiti, ali nije uspjela jer zapucali su i Spes i Percy i Goofy!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *