Dvoboj u Santa Feu, dvadeset i četvrti dio

Vratili su se navečer. Crispy je ostala u blagovaoni hotela družiti se s gospođom Emmom White. Bila je to gospođa u pedesetima vrlo strogog pogleda, odrješitih pokreta i samouvjerena glasa koja im je prišla nakon što je večeru pojela sama do njihovog stola. Pozdravivši, rekla je: – Pretpostavljam da i vi čekate diližansu kao i ja.

            Nakon što su se upoznali, doznali su je supruga bankara u Santa Feu, što je objasnilo njenu raskošnu haljinu te da je putovala u Buena Vistu posjetiti bolesnu sestru, pa se sada vraća. 

– Oprostite što sam prisluškivala, ali koliko sam razumjela iz vašeg razgovora s damom, vi ste časnici?

            To su njih dvojica Crispy ispričali nekoliko dogodovština s akademije.

– Bili smo gojneci vojne akademije, ali život je odlučio da odemo u drugi biznis – odgovori Silver.

            Emma kao da je bila malčice razočarana: – Ipak, bit će lijepo putovati s dva džentlmena.

            Silver shvati da onaj njen tvrd i oštar stav zapravo prikriva njenu bojazan od putovanja same stotinama milja kroz divljinu, a možda je imala i neugodno iskustvo s putnicima dok je putovala k sestri i natrag. Zato se lagano nakloni i reče: – Bit će nam čast putovati u vašem društvu.

            To joj se svidjelo.

            Vjerojatno joj se nije svidjelo kad je shvatila kamo u njih dvojica te večeri otišla.

            Njihov ulazak u Salon pomaknuo je dvije dame za šankom, obje s dva nojeva pera na glavi: srdačno se smiješeći zagledale su se u njih. Skinuvši šešire, ljubazno su pozdravili barmena i njih barmena, ali nisu pokazali osobito zanimanje ni za koga od njih.

Zapalili su cigarilose i dali svoj obol duhanskom dimu koji je već dobrano prožimao prostor zajedno s veselim sviruckanjem pijanista do šanka, popunjenijeg  momka, koji je tako uživao u onome što mu kobasičasti prsti rade po tipkama. Sjedilo se oko pet – šest stolova od desetak raspoloživih.

Jedan je zauzimalo društvo koje je izgledalo poprilično odrpano i koje se sa zanimanjem zagledalo u njih, pristojno odjevene. Silverov pogled se susretne s pogledom jednoga od njih, momka nešto starijega od njega kome je suncem opaljeno lice kovrčavu plavu kosu činilo još svjetlijom. Hlače su mu držali nosači preko bijele košulje. Pogled mu je zapeo na njemu jer ga je čovjek bezrazložno gledao s prezirom, kao da mu je nešto skrivio i nije imao namjere od toga odustati. Odustao je on, pametniji popušta.

– Hi-hi-hi! – čulo se za njima kada su prošli.

Po smjeru iz kojega je došao glas Silver zaključi da se to nije nasmijao taj koji ga je prodorno gledao, nego netko drugi iz njegova društva, ali nije se okretao da vidi tko je, isto kao što je i Spes prezreo to smijanje.

Za stolom na dnu saloona se kartalo i oni pođu u tom smjeru. Spes se nalaktio na šank sve gledajući prema kartašima za stolom, a Silver htjedne učiniti isto, ali povuče lakat sa šanka tek što ga je spustio! Ne zato što nešto nije valjalo sa šankom, nego zato što za stolom opazio čovjeka s djelomično bijelom bradom! 

– Viski, pivo, konjak? – čuo je.

            Barmen koji ga je to upitao mogao je po brčinama biti šerif, a po godinama njihov otac.

– Ja ću pivo. A ti?- upita Silver Spesa, a on odgovori da će isto. 

            Dobivši pivo, Silver se premjesti zamalo na sam rub šanka, do stola za kojim je među ostalima lepezu karata držao Hugh Walsh.

            Prepoznao ga je! Uputio mu je nešto duži pogled preko karata, ali ostao je sabran i vrati se igri. A toj igri na kraju pobijedio on s tri asa i dvije osmice.

– Meni je dosta! – reče igrač u sivom sakou i ustane sa stola mećući svoj derby šešir na glavu.

– Ja isto – reče tip koji je isti šešir nije ni skidao, ali je ustavši skinuo sako s naslona stolice i obukao ga preko prsluka.    

            Izbrojivši novac koji je zaradio, Hugh pogleda prema Silveru i Spesu i reče, više igračima oko sebe nego njima:  – Varam li se ili ovdje imamo dva nova igrača?

– Varate se, što se mene tiče – reče Spes glasno.

– Što se mene tiče ne varate se! – reče Silver, pa pođe prema  stolu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *