Dvoboj u Santa Feu, dvadeset i prvi dio

Ukrcao se samo jedan putnik, sredovječni gospodin s polucilindrom, a strojovođe su iz golemog valjkastog rezervoara vodom napunili tender. Silver je gledao kroz prozor: tako miran gradić usred polja okruženog plavim planinama šiljatih vrhunaca, bijelih od snijega kao kolač posut šećerom.

I vidje kako se cijev za punjenje vode zakrene natrag, prema rezervoaru, pa vidje i još više ču kako lokomotiva ispušta oblak pare, kako zviždi poletno i nije bilo nikakve dvojbe da se putovanje nastavlja. Kadli se s druge strane vagona začuje topot!

Silver požuri u hodnik i spusti prozor: to je dojurila skupina jahača, užurbana na izmučenim konjima koji su jedva dočekali da stanu. A stali su pored lokomotive dok su jahači pružajući ruke prema njoj strojovođi vikali, koliko svaki  za sebe, toliko zajednički, da ne pokreće vlak.

Jedan je među njima bio crnac, a drugi je trbonja s brčinama.

Silver opsuje, pa bane u kupe i dok su ga oboje zaprepašteno gledali reče Crispy: – Clemm! Uzmi stvari, idemo s vlaka!

            Zgrabio je svoju torbu, ona je uz torbu htjela i svoje zavežljaje, ali on vikne:- Pusti to!

            Zbunjeni Emm nije se usuđivao ništa pitati.

            Silver i Crispy siđu s vlaka i on je povede za ruku preko tratine prema zgradama. Sakriti se negdje među njima, to mu je bio cilj.

            Nisu uspjeli, kompoziciju je bila kratka, jahači su je lako zaobišli i prepriječili im put. Svi kao jedan uperili su revolvere u njih. Mogli su samo stati i čekati da načine blagu polukrug oko njih. Bili su zarobljeni!

            Mladić s bijelim stetsonom i nešto boljim kaputom s krznenim okovratnikom očigledno je bio njihov vođa. Crispy stegne Silverovu šaku i šapne. – Donald…

            Momak je bio ljut, jako ljut; usmjerio je cijev revolvera u nju i rekao: – Crispy, ti se iz ovih stopa vraćaš Clemmu! Vjerojatno će te prebiti kao psa, ali nije me briga. A ovaj palikuća i ubojica ide s nama da mu sudimo. Premda bi mu najradije opalio metak u želudac i presudio mu odmah ovdje! 

            Silveru kroz glavu proleti da potegne revolver i da ga pogine u pucnjavi jer bolje to nego vješanje. Ali, tko kaže da bi ga ubili, a paćenje od ranjavanja prije vješanja još je gore. Osim toga, u pucnjavi bi mogla stradati Crispy. I tako ostane stajati na mjestu.

– Skini taj opasač! – zapovijedi mu Donald.

Silver krene rukom prema kopči – u to se odjeknu dva pucnja! Prvi je bio hitac iz revolvera, drugi put je puklo pogođeno meso! To je zrno pogodilo u rebra Donaldovog  konja. Životinja se propne  njišteći i jahač odleti postrance. Ostali jahači preplašeno svrnu glave  vlaku odakle je stigao hitac.

Još jedan! Rana se stvorila na prsima crnčeva konja; životinja se pomakne unatrag, poput psa koji želi dohvatiti vlastit rep, a jahač na jedvite jade uspije ostati u sedlu.

Silver nije oklijevao: potegao je revolver i pucao najprije u trbonjinog konja, a zatim u još jednoga. Oba jahača padnu i pridruže se na zemlji Donaldu, koji se previjao na tlu jer je nezgodno pao. Ostali jahači, kad su kako – tako obuzdali svoje uplašene konje udare u bijeg, što dalje od metaka.

Lokomotiva glasno ispusti paru i kotači se pomaknu.

– Brzo natrag! – vikne Silver i oni potrče.

Vlak je već polazio –  ukrcao je najprije nju, pa prtljagu;  naposljetku je morao potrčati držeći se za ogradu i uskočiti.  Bacivši pogled unatrag vidio je da se pobjeglim jahačima pridružio onaj koji je čuvao strojovođu i da se svi vraćaju prilazeći Donaldu koji leži nedaleko svog na stranu polegla konja, koji njišteći pokušava podići vrat. Ostala dvojica su ustala i pokušavala uhvatiti svoje konje koji su se propinjali.

U vlaku nitko nije pokazivao da je vidio nešto od onoga što se odigralo, svi su gledali negdje u stranu dok su prolazili hodnikom. Razumljivo, on je bio čovjek kojega su gonili i čovjek koji je upotrijebio oružje. Ali, tko je pucao iz vlaka?

Trebali su proći dva vagona da bi došli do svojih starih mjesta, do Emma. On ih je dočekao kao stare znance i vrlo uzbuđen.

– Pucalo je iz prvog vagona! – viknuo im je odmah pretpostavivši što će ga pitati.

            Ostavi Crispy u kupeu i pođe još dva vagona naprijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *