Dvoboj u Santa Feu, devetnaesti dio

Njezin suprug dovezao je kola i pomogao im utovariti torbe i zavežljaje. Jutarnja vreva tek je počinjala i neke su ptice pjevale po krovovima dok su se vozili na postaju. Gospodin Smith, vitak čovjek s dvije duboke bore oko usana i nekoliko sitnih oko očiju nije bio osobito pričljiv, ali je ipak prihvatio cigarillos kada mu ga je ponudio, pa je, povukavši nekoliko dimova nakon što ga je zapalio na šibici koju mu je on pružio rekao dvije – tri o tome kako biznis u Durango nije kao prije i da to svi primjećuju, pa i mesari kao što je on. Naime, prije se mjesečno klalo toliko i toliko goveda, a sada za petinu manje.

Odlazeći s kolima koja su prema dogovoru postala njegova, potjerao je dvopreg u kas jer, očigledno, žurio je u svoju mesnicu. Njih kola više nisu zanimala, poglede i misli usmjerili su na vlak. Onako puštajući paru, lokomotiva se činila nestrpljiva da kao i oni što prije krene.

Kupili su karte do Kansas Cityja.

Smjestili su se u kupeu drugog vagona. Ostali su putnici samo prolazili hodnikom, sve dok jedan nije odgurnuo vrata, ljubazno pozdravio i upitao može li sjesti kod njih. Oni su odgovorili da naravno da može i on je svoj putni kovčeg smjestio do Silverova, a potom i sjeo uz njega, što znači leđima lokomotivi.

Bio je to krupan čovjek petnaestak godina stariji od Silvera. Kosa i brada činile su mu gustu, kratko podšišanu cjelinu, ali brkove je brijao. Jednostavna košulja bijelila mu se ispod prsluka crnog kao sako, hlače, cipele i šešir širokog, ravnog oboda.

Vlak je krenuo i duranške zgrade, dvorišta, ljudi i konji počnu polako protjecati pored njih. Silver se smiješio, Crispy se smiješila; smiješili su se još jače ugledavši jedno drugo kako se smiješi. Njihov suputnik se nije smiješio, ali onako s rukama na nozi prebačenoj preko noge činio se zadovoljan.

Kad je pruga zašla u šumu borova, Silver otvori prozor, pa izvadi cigarillose i ponudi ih čovjeku.

– Ne, hvala – reče on podižući dlan kao branu između sebe i njega – Dani poroka davno su iza mene! Pušio sam, pio, kockao i neumjereno jeo dok nisam spoznao Isusa i danas sam, Bogu hvala, čist i spreman svjedočiti o Njegovoj slavi. 

            Po njegovom retoričkom tonu Silver zaključi da mora biti neki propovjednik. Nije trebalo dugo čekati da čovjek sam to potvrdi: – Naime, da vam se predstavim: Emerentian O’Harra, propovjednik Crkve Corneliusova srca.

– Silvestar. Silvestar Smith.

            U hipu je svoje prezime Kovačić pretvorio u Smith.  Crispy ga je sa zanimanjem pogledala, pa čovjeku rekla: – Crispy Faulkner, drugo mi je.

            I Silver je nju pogledao sa zanimanjem čuvši po prvi put njeno prezime. Emerentianu to nije promaklo, a ni njima ni njima nije promaklo da je iz toga zacijelo zaključio da nisu vjenčani, što znači grijeh.

– Nisam došao zbog zdravih, nego zbog bolesnih, kazao je Isus kada su mu prigovorili da se druži s carinicima i bludnicama – reče propovjednik i oni se na trenutak osjete pogođenim, što je on vjerojatno i htio, ali je smjesta nastavio: – Tako sam i ja došao u Durango da posijem sjeme vjere.

            Iz nastavka njegove priče saznali su da građeni Duranga nisu pokazali osobito zanimanje za njegove usluge. Istina, privukao je pet – šest udovica, pa i održao nekoliko misa s njima, ali onda je jedna od njih zaključila da ako već idu nedjeljom na crkvi, onda je bolje da idu u prezbiterijansku na glavnom trgu ili evangeličku kod Kreditne banke jer u njih „idu svi“ i tako je ostao bez pastve. Budući da drugu nije uspio skupiti, odlučio je sreću potražiti drugdje.

– Važno je da ste vi bacili sjeme. Stotinu je zrna palo na jalovo tlo, ali jedno možda dospije na plodno i proklije – reče Silver pušeći.

            Ta i još nekoliko poanti dovele su do toga da je Emm, kako je rekao da ga mogu zvati, u jednom trenutku uzviknuo: – Vidim da ste dobro poučeni u vjeri! Čestitam!

            Ostalo je neizgovoreno da ne izgleda kao netko od koga bi se to očekivalo.

– Moj otac je biskup.

            Emm podigne obrve: – A, tako znači! A kojoj crkvi pripadate ako smijem znati?

– Katoličkoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *