Oči otraga

Sjećam se talijanskog cirkusa na ledini na kraju grada. Da bi privukli publiku, dopustili su besplatno jutarnje razgledavanje životinja. Ja i moj znanac zatekli smo se u blizini, pa kad je već besplatno, idemo pogledati!

I dok smo išli prema šatoru s kavezima, prema mom se znancu, koji je hodao meni s lijeva i dva- tri koraka ispred mene, zaputi neki čovjek govoreći nešto na talijanskom. Zvučalo je kao da se oduvijek poznaju  i da nastavlja započeti razgovor na rubu prepirke koja prijeti svađom. Zbunjen, moj znanac stane i zausti nešto spreman da se brani, ako treba i ne samo riječima.

Srećom, ja, koji sam bio nešto iza njega, primijetio sam da se iza nas nalazi drugi čovjek, lukava i podsmješljiva lica i da ide prema onom prvom čovjeku kao da mi nismo između njih. Nije da se hvalim da sam bistar, ali odmah mi je sinulo i počeo sam se smijati.

To je unijelo novi moment u situaciju: prvi je čovjek nastavio brbljati na onaj način, onaj otraga mu je odgovorio, a moj znanac, mojim smijehom ometen u svom obrambenom stavu, shvatio je da se one izazivajuće riječi ne odnose na njega, nego na onoga iza njega, kojega nije mogao vidjeti. Meni je preostalo reći: – Upoznaj klaunove!

Jer to su bili klaunovi „u civilu“,koji su se „zagrijavali“ izvodeći stari trik: obraćate se osobi iza neke osobe, a budući da gledate u njezinom smjeru, prednja osoba misli da se to odnosi na nju. Charlie Chaplin izveo je to u sceni nijemog filma kada mu maše prekrasna djevojka. On joj odmahuje, ona mu nešto govori od čega se on sav raznježi, ona mu pođe u zagrljaj, on požuri k noj u zagrljaj i – ona prođe mimo njega i zagrli se s visokim mladićem! Njega zapravo nije ni primjećivala, nego je sve vrijeme komunicirala s čovjekom iza njega.

Ovakva zabuna može se doista dogoditi, mangupi su je počeli umjetno izazivati  i vjerojatno je odatle prenesena u cirkus, vodvilj i film. Događa se zato što vidimo samo ispred sebe, ne i iza sebe. S leđa smo ranjivi, likvidacija stražara kojemu se prišuljaš s traga jedna je od osnovnih stvari koje vježbaju sve specijalne vojne postrojbe na svijetu.

Neke životinje, na primjer ptica šljuka, imaju oči tako smještene da vide zamalo sto i osamdeset stupnjeva oko sebe. Tako su manje ranjive dok u gnijezdu leže na jajima. Konjima koju vuku kočije stavljaju se naočnjaci  da ne vide sa strane, nego samo naprijed, kamo ih kočijaš tjera.  Mi, ljudi, često smo poput tih konja – navikli na zurenje u mobitele vidimo samo ispred sebe. Često je naš um, naša svijest sužena samo na područje očiju; spotaknut ćemo se i zateturati, onako bunovni možda i pasti.

Samuraji, koji su se svakodnevno i cjelodnevno pripremali za rat i ništa drugo nisu radili, u svoje su vježbe uključivali i razvoj šestog čula koje će im omogućiti da osjete napad s leđa. Istina ili mit? Ima primjera i iz drugih krajeva svijeta i mislim da u tome ima nečega što se znanstveno može objasniti. Kako god, dobro je imati, što se veli, oči otraga. Kad, primjerice, hodate pustom mračnom ulicom, ali i kada hodate napučenim trgom na kojemu neće odmah svi primijetiti da vam se događa nešto neobično, a i ako primijete, gledat će svoja posla. Pogotovo je to dobro dok ste okrenuti bankomatu i podižete novac.

Općenito, dobro je osvijestiti svoju okolinu, podsjetiti se da se nešto može nalaziti i iza vas, izvan vašeg vidnog polja. Naravno, dobro je primjećivati pored čega ili koga prolazite i ostavljate iza sebe i dobro je koji put se osvrnuti. Možda zvuči kao paranoja i vjerojatno može prerasti u paranoju ako se s tim pretjera, ali u svom zdravom obliku to znači „ne spavati“ , nego biti tu i sada, vedra i bistra uma tako da nas ništa ne može iznenaditi.

Pojednostavljeno rečeno, trebamo svakog trenutka biti svjesni gdje nam je glava, ali i gdje nam je stražnjica. Ona se smatra negativnom suprotnošću glave i većina ljudi je zanemaruje.  Životinje je ne zanemaruju: imaju rep i podvijaju ga u strahu jer instinktivno osjećaju da su s te strane ranjive. Mi smo ljudi, svjesna bića, pa budimo svjesni u cjelini.   

2 thoughts on “Oči otraga

  1. This paragraph is truly a nice one it assists new internet users, who are wishing in favor of blogging. Margette Roscoe Gerrald

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *