Dvoboj u Santa Feu, osamnaesti dio

–  Tristo dolara! A vrijede petsto! Plaćam tjedan dana u koralu dok ne nađete kupca!

– Dvjesto pedeset! – ponudi domaćica osjetivši prigodu za zaradu.

            Jer da ne ih ne proda, što je mogao? Jedino ostaviti ih u koralu, a onda bi ih oni prodali.

            Pristao je na tu cijenu, a onda je domaćica rekla da će svotu isplatiti na njihovom odlasku kada će od njih odbiti noćenje. Dogovorili su se još da će ih sutra u kolima njezin suprug odvesti do vlaka, nakon čega postaju njihova. 

            Gospođa ih je počastila ručkom, a nakon toga, prije nego su oboje zadrijemali umorni od svega,on je očistio revolver i podmazao ga.        

Popodne su se ponovo odvezli u grad. Crispy je trebala damske potrepštine, a on brijanje i cigarillose jer je posljednjeg popušio u sobi prije nego je došla Lili. Zaustavili su kola ispred trgovine nasuprot banci u samom središtu grada. Odmah do trgovine nalazio se brijač. Logično, jer što bi gospoda radila dok dame kupuju?

Privezivao je konje za prečku kadli Crispy, koja je čekala na trijemu, vrisne!

Bio je to vrisak ispotiha, više sramežljivo udahnuti zrak,  ali dovoljno da Silver iznenađeno okrene glavu prema njoj. Gledala je tlo držeći glavu na desnom ramenu, kao da ju je s lijeve strane nešto zabljesnulo ili opeklo. Pogledao je u tom pravcu, ali ništa neobično nije vidio.

– Što je, draga?- upita prilazeći joj.

            Izletjelo mu je to „draga“, ali , da, postala mu je draga.

– Neki čovjek – odgovori ona tonom kakvoga još nije čuo od nje  – Gledao nas je!

            Pogleda još jednom, ali ishod je bio isti. Najbliže su bile dvije žene od kojih je jedna za ruku vodila dječaka. Ako je ondje i bio neki čovjek, sada je otišao.

– Kakav čovjek, gdje?

– Visok… U crnom odijelu. Ispred brijačnice, gledao nas je prodorno – rekla je i tek sada podigla pogled, pa ga na trenutak bacila prema mjestu gdje se taj čovjek navodno prije nalazio.

– Mislim da si prenapeta – reče joj on – Znam kako je to. Dok sam bježao imao sam dojam da svatko tko me pogleda može pogledom prodrijeti u dno moje duše i vidjeti zašto to činim. Idi sad lijepo u trgovinu, ja ću doći za tobom.

Ipak, prije nego je ušao brijačnicu, zavirio je iza ugla na kojemu se nalazila. Visok? Onaj tamo možda? Taj je zapravo samo nešto viši od sugovornika, koji je srednje visine. Sad je postajala opasnost da netko njega optuži da zuri.  A možda je taj neki visoki ušao u brijačnicu?

            Ali u brijačnici trenutačno nije bilo nikoga osim dvije tri prazne stolice i jakog mirisa sapuna te brijača s dva njegovana brka nalik na dva kista s uvis zašiljenim krajevima.

– Šišanje, brijanje, oboje? – upita on profesionalno odlučno.

– Brijanje! – reče Silver, pa skidajući šešir upita : – Je li možda maloprije odavde izašao visoki gospodin?

– Visoki? Ako mislite na nekoga višega od vas takav nas je posjetio prije…Pa, dva sata.

– Nije važno! – reče, pa zatakne šešir na vješalicu i isto učini s jaknom. 

            Crispy je upravo plaćala na blagajni kada je ušao u trgovinu. Bila je opet ona stara Crispy s pomalo zagonetnim poluosmijehom, kupovanje ju je oporavilo. Za razliku od njene pune torbe, njegova kupovina je bila znatno brža i manja: od desetak virdžinijskih cigarillosa na kraju je kupio one koje i zadnji put.

            Povjetarac od zaprege u kasu vijao je njihov opojni miris oko njegov glave dok su se vozili natrag.             

Peto poglavlje

Silver se probudio nešto prije Crispy koja je snivala držeći glavu na njegovim prsima. Gospođa Smith iznajmila im je sobu s bračnim krevetom, čemu Crispy nije prigovorila, a on još manje. Legla je u krevet kao da su godinama vjenčani i nije se bunila kada se on nastavio ponašati kao da su godinama vjenčani.  Bila mu je to prva noć u kojoj je doista spavao sa ženom, sve ono prethodno bilo je druženje s prostitutkama čije sobe moraš napustiti kada ti vrijeme istekne. Sve je više volio ovu zemlju.

Nakon veselog doručka, gospođa Smith im je isplatila novac i otpratila sa: – Hvala! I dođite nam opet!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *