Dvoboj u Santa Feu, sedamnaesti dio

Sve mu je bilo jasno.

            Odvezao se kolima do Stillwatera gdje je prodao njih i drugog konja, pa je odjahao do Dodge Cityja. 

            Razumije se, Crispy nije ispričao ništa u vezi Eulom  jer što je djevojka  mogla pomisliti, da je još jedna nizu?

– U Stillwateru i nije bilo previše posla, pa sam pošao u Dodge City o kojemu su svi govorili kao o nečemu posebnome. I da, grad je lijep, ali još jedan kao ja treba se ondje izboriti za mjesto. Ubrzo se pročulo o Hiprocku u Coloradu, pa rekoh: zašto se gložiti ovdje kad ionako lutam i tražim sreću?

– I tako si došao u Hiprock.

– I tako sam došao u Hiprock – reče, pa. –Ha! – udari uzdama i potjera konje u trk.                      

Četvrto poglavlje

U Durango su stigli u ranim poslijepodnevnim satima.

Pustopoljine su smijenile gore s borovom šumom i nakon satima putovanja kroz njih ugledali su grad u  podnožju šumovita obronka. Ali, to nije bio kraj putovanja, još je trebalo vijugati putem dok napokon nisu stigli do mosta preko rijeke koja je stvarala pjenušave pruge iza svakog kamena na kojemu je zapinjala. Prelazeći most gledali su u željezničku postaju koja se nalazila blizu rijeke nizvodno, ali nisu uspijevali,onako, između zgrada, nazrijeti vlak na njoj.

Silver se sjećao svog dolaska. Došao je iz Alamose gdje je Bodyja ukrcao u konjski vagon, a sebe  u putnički. Sada su dolazili s namjerom da kupe karte za Alamosu, a nakon toga će diližansom u Santa Fe u Novom Meksiku. On je putem tako predložio jer mu se to činilo dovoljno daleko i nepristupačno za Clemma, a Crispy se složila bez razmišljanja.

Nakon Hiprocka, Durango im se činio kao velegrad:  plinskim svjetiljkama osvijetljena nije bila samo središnja ulica, nego i one koje su je sjekle. Ulicama su prolazile kočije u kojima su se vozili ljudi pristojna izgleda, premda nije bilo rijetkost vidjeti kojekako odjevenog momka opasanog revolverom kako prolazi jašući konja. Ali, opazili su i čovjeka na čijem se crnom odijelu sjajila šerifska zvijezda, a sjajili su se i metalni dijelovi vinčesterke u njegovom naručju.

Obradovali su se ugledavši na pruzi kompoziciju od lokomotive i pet žutih vagona, ali radost im je bila kratkog daha: – Vlak za Alamosu polazi sutra u jedanaest sati – rekao im je  željezničar, plavi momak hripava glasa kao u nekog starca koji cijeli život puši.

Pogledali su se.

– Moramo ostati ovdje, konji su već umorni i do Silvertona ne bi izdržali – reče joj.

            Nije rekla ništa, ali momak se ubacio: – Moja teta izdaje sobe, noćenje u dvokrevetnoj sobi s doručkom sedam dolara. Nigdje nećete naći povoljnije, a zgrada je nova i čista.

            Imajući na umu da s domaćima treba njegovati dobre odnose, a momak će se dobro osjećati ako brzo i lako namjesti posao tetki, Silver pristane. Da, zgrada je bila lijepa i nova, a domaćica gospođa Smith, plava poput nećaka, ljubazna i susretljiva, ali da bi stigli do nje morali su se vratiti na početak grada, ondje gdje je javna rasvjeta tek trebala stići.

– Samo da ne bi preko noći netko od Clammovih odjahao ovamo – reče on dok su se vozili do svoje stanodavke.

– Ne brini, Clemm dolazi s rudačom na ukrcaju subotu, a danas je srijeda. On ne može napustiti Hiprock jer, kažem ti, nitko drugi ne može obavljati njegov posao.

– Da, samo ne zaboravi da sam zapalio hotel i da bi me njegov vlasnik rado vidio na vješalima. Vjerojatno je dan proveo skupljajući sa zgarišta ono što je ostalo čitavo, ali sutra bi mogao osedlati konja i dojahati ovamo da me prijavi šerifu.

– Wagner? On je čovjek u godinama i silno skrbi za svoj hotel, koral i kovačnicu.

– Poznaješ ga?

– Clemm ga je nagovarao da im se pridruži u kartanju, ali on to nikad nije htio. Sjećam se da je jednom došao njegov sin Donald, ali onda se pojavio stari bijesan kao ris i momak se u strahu pokupio prije nego je itko išta rekao. Skrban je iznad svega.

– Hm, žao mi je što sam tako radišnom čovjeku napravio takvu štetu.

– Nisi ti kriv, ti si spašavao živu glavu, kriv je Clemm!

            Nakon što su prenijeli stvari u sobu, Silver je domaćici ponudio da otkupi konje i kola jer njima više ne trebaju.  Nespremna za takvu trgovinu, upitala je pošto. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *