Pakleni trilobiti, jedanaesti dio

Zatim progovori čovjek do njega. Imao je glatko izbrijanu glavu i spokojno, produhovljeno lice s dubokim boroma oko kutova usta. Izgledao je kao Japanac i to je zaista i bio: – Matsuko Nakasone, zen redovnik, šesnaesto stoljeće po računanju Zapadnjaka. Meditirao sam kraj slapa, sve do u noć. Onda je sišlo svjetlo. Pakao je ispod uzdignutog mača pred kojim stojiš, pođi naprijed i blaženstvo raja bit će tvoje!

            Drugi Azijac koji je stajao odmah do njega bio mu je poznat: – Ja sam Ulan Kublaj, Mongol, kažu iz dvanaestog stoljeća. Ja sam ratnik, navikao sam jahati za kanom i stajanje n amjestu za mene je gore od smrti! Želim ići naprijed, naprijed i samo naprijed!

            Brad Malone stojeći do Indijanca opušteno, ali ipak službeno reče: – Brad Malone, SAD, godina 2106. inženjeg nanotehnologije. Pokvario mi se auto usred Nevade. Noću. A onda je stiglo … – pokazao je prstom prema gore – Ja bih se vratio kući, a ako budem ovdje stajao čini mi se da će ići malčice presporo.

            Ostao je samo momak do njega. Nizak i mršav, činio se upola manji od krupnog Amerikanca. Nalikovao je pomalo na australskog Aboridžina. Crow je očekivao da će se predstaviti, ali on gaje samo gledao svojim velikim crnim očima. Umjesto njega progovori ponovo Evgenij: – Njega zovemo Nemo. Mislim da je to ime iz neke knjige. Ne znamo gdje su ga i kada pokupili jer on ne govori. Neka te ne zavara njegov izgled, vrlo je inteligentan i razumije sve što govorimo, ali on sam ne želi ili ne može govoriti. Zašto? Ne znamo, ali puno stvari ovdje ne znamo, zar ne? Čovječe, trebao bi ga samo vidjeti kako gleda preko granice ….!

            Sad su svi s očekivanjem gledali u njega. Razumio je što treba učiniti.

– Ja sam Ivan Ružić, zvani Crow, Hrvat iz 2006. godine, po zanimanju konobar, digli su me na cesti Poreč – Pazin i ….- sad je progovorio hrvatski i vrlo brzo: – Volio sam čitati  znanstvenu fantastiku, ali ne znam što radim na Granci, a pogotovo ne znam što radim ovdje s vama!

Ali, Rus je razumio! Nasmijao se grohotom i rekao na engleskom: – Ovdje si zbog iste stvari kao i mi: spremaš se prijeći Granicu!

-Prijeći granicu?!

–   Da – reče Brad smireno – Ti si radoznao čovjek, to je očito. Grize te znatiželja, želiš barem nogom stati preko Granice, jel’ tako?

–   Da, ali … Kamo idemo? S druge bi strane po nekoj logici trebao postojati isti ovakav rov s istom ovakvom vojskom spremnom da puca na nas!

–  O tome se i radi, idemo u izviđanje – reče Evgenij – Čujem da si bio izvidnik u u vojsci. Pa lijepo, onda znaš da je posao izvidnika da prikupi što više informacija o drugoj strani, a ne da s njom stupa u borbu.

– Ali, ne idemo po zapovijedi! Ovo je dezertiranje – mogu nas streljati kad se vratimo. Uostalom, čini se da netko odozgo ne želi želi informacije o drugoj strani jer ni letjelice ne idu preko Granice.

– Tako je, zato i idemo u izviđanje! E! – Paolo srdito odmahne rukom. Očito je bilo da mrzi rasprave, a voli adrenalin.

–  Možemo se priključiti i drugoj strani – reče Brad – Jesi li položio prisegu ovoj vojsci? Nisi! Čak ni ne znaš čija je to vojska i zašto bi trebao ratovati!

–  Tko kaže da će nas oni s druge strane htjeti? Tko kaže da će nam išta objasniti prije nego nas lijepo sprže?

Ovo je izazvalo neugodnu tišinu. Gledali su prijekorno, gotovo s mržnjnom – takve riječi nisu željeli slušati! Matsuko priđe na korak- dva do njega i reče čvrsto: – Mi idemo! S tobom ili bez tebe.

– Naša strast za otkrivanjem istine jača je od straha pred smrću – reče Verus

On se na trenutak zamisli, a zatim mirno razvrčući rukav počne glasno razmišljati: – A ako odbijem? Ne smijem vas odati, je li tako? Neće vam biti drago, ali možda ni osobito teško naciljati u mene i povući otponac.

–  Ne smiješ nas iznevjeriti! To za nas gore od smrti! – dobaci Orlovo pero.

On uzdahne duboko i zakopča rukav:  – Krećemo odmah, je li?

–  To, tovariš!– uzvikne Evgenij, priskoči i razdragano ga zagrli – Dobro došao u Paklene trilobite! Nema te granice koja će nas zaustaviti!

Lupanje dlanovima po leđima nije bilo osobito nježno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *