Mravi

„Fourth of July“, Dan neovisnosti, vatromet! Naravno, Dan neovisnosti SAD-a, ali u popularnoj kulturi poznat diljem svijeta, pomalo kao Helloween. Nekada,  u Jugoslaviji slavili smo Dan ustanka tri dana kasnije, 7. srpnja. Pamtim.

Ali, taj prvi tjedan u srpnju, kad smo svjesni da lipanj istekao i neće se više vratiti, da s ljetom više nema šale, a ono to žarkim suncem to dokazuje, najviše pamtim po krilatim mravima. Mravi, ti kukci koji mile po tlu i žive ispod zemlje sada odjednom lete! To su zapravo plodni mužjaci i ženke na svom svadbenom letu.  Ima nešto što u njihovim mekim, bijelim krilima podsjeća na vjenčanice.  Istina, te vjenčanice nose i muški, ali tako je to u mravljem svijetu.

Prizor za pamćenje su krilati mravi noću, pod uličnom rasvjetom: tisuću njih roji se ispod svjetiljke, još tisuću njih vrvi po asfaltu umornom od sunca i ustrajno tegle krila kojima će se prije ili kasnije vinuti u roj. Rupica iz koje su izašli tu je negdje, treba je potražiti. Roj, taj razrijeđeni oblak kovitlajućih crnih mrvica tih je i nekako mek. Osjetit ćete tu mekoću ako vam neki njegov član od njih u letu dospije u usta!  

Pojavu krilatih mrava ljudi obično doživljavaju kao napast, na mreži ima savjeta kako ih se riješiti, trde da je najbolje usisati ih. Osobito mislim da ih ne treba dirati.

To njihovo rojenje, taj njihov svadbeni let, najsvečaniji dio njihovog života i smisao njihovog postojanja  i ujedno je i njihov oproštaj sa životom jer krila će im nakon toga otpasti i mužjaci će uginuti, a ženke će poživjeti dok polože jaja.  Priroda je okrutna poput robovlasnika – tvoj život nije potreban ako od njega nema neke koristi. Zato su ta tiha, zamalo bešumna rojenja njihovi orgazmi, njihovo napinjanje do krajnjih granica i preko njih. Pred tom svečanom žrtvom čovjek mora osjetiti strahopoštovanje.

I inače se pojavu mrava doživljava kao razlog za uzbunu, kao napad gamadi koja nema nikakvog razumijevanja za nas sisavce, ali ja i to vidim drugačije. Promjena se dogodila nakon što sam gledao emisiju o običaju stanovnika neke zemlje na nekom drugom kraju svijeta koji se raduju proljetnoj pojavi mrava u stanovima jer ti mravi počiste svu ostalu gamad iz zakutaka nedostupnima metli i usisavaču.  To se zapravo događa i kod nas: mravlja invazija traži organski otpad i odnosi ga u svoja gnijezda. Istina, ostavljaju za sobom mrvice, ali to se lako počisti.

Dakle, čistite za mravima, a ne mrave jer oni su naši saveznici u održavanju čistoće.  A kad ih nađete kako se roje, pa makar bilo to u vašem prostoru, pozdravite svatove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *