Zaljubljenost i ljubav

Četrnaesti dan veljače je, znamo, Valentinovo, 14. veljače.  Običaj  zasigurno potječe iz poganskih vremena jer tih dana na polovici veljače ptice počinju pjevati, što znači pariti se da bi s nastupom proljeća sagradile gnijezda i snijela jaja. Uostalom, crkva negoduje kad se Sv. Valentina slavi kao nekog boga Erosa jer on je zaštitnik padavičara, kuge, onih koji se onesvješćuju i, konačno, zaljubljenih.

Generalno gledajući zaštitnik je svih onih kojima nešto nije uredu s glavom, a zaljubljeni, priznat ćete, spadaju među njih. Radi se o navali hormona pod kojom nismo u stanju razborito odlučivati. To traje neko vrijeme, nakon čega slijedi otrežnjenje i najčešće razočaranje. Tada kažemo da je ljubav prestala. Pogrešno, prestala je zaljubljenost, koja je nešto sasvim različito od ljubavi. O toj razlici pišem u ovom postu.     

Naravno, zaljubljenost uključuje ljubav prema drugoj osobi, inače  se ne bi tako zvala, ali čista ljubav ne znači bezumnost, nego sreću bezuvjetnog davanja.

U kineskom pismu postoje ideogrami za jednostavne pojmove kao što su sunce, Mjesec, čovjek, njiva. Apstraktni pojmovi iskazuju se slaganjem više ideograma za jednostavne pojmove, pa se tako „sjajno“ piše spajanjem ideograma za Sunce i Mjesec jer oni sjaje, a „snažan“ spajanjem znaka čovjeka  tj. muškarca i njive jer treba snage da se izore njiva. Koji je znak za ljubav? Vjerojatno bi mnogi rekli muškarac – žena, ali nije, nego žena – dijete. (Ne znam, ali pretpostavljam da je nepristojno napisati kombinaciju muškarac – žena.) Majka će svom djetetu u pravilu dati sve što može i to bezuvjetno, odmah i koliko god može. Takav odnos temelji se na toplini emocija, ali je ujedno potkrijepljen „rashlađujućim“ razumom. Razum shvaća, kako je rekao Blaise Pascal, da „srce ima razloge koje razum ne razumije“. Pa, kad je jedan matematičar tako rekao, onda je vjerojatno tako, zar ne?

Prema današnjim shvaćanjima društva zaljubljenost je uvjet za sklapanje braka, a ljubav za njegov opstanak. Ni jedno ni drugo nije važilo tijekom povijesti, a ne važi ni danas u većem dijelu svijeta. Brak je u osnovi ekonomska kategorija, sklapanje saveza koji će svima donijeti koristi, bilo izravno, bilo neizravno. Da, u braku se može pojaviti zaljubljenost, pa i ljubav kao što se to dogodilo u slučaju Marije Lude, španjolske princeze koju su na neviđeno udali za Filipa Lijepog.

U Indiji  roditelji svojoj djeci biraju buduće bračne drugove dok su još dječak i djevojčica. Sjećam se Indijke koja u televizijskoj emisiji kaže: „Ljubav? To je ono što nastane između muža i žene nakon puno godina braka.“  (Usput rečeno, čini se da je, na primjer, Mahatma Gandi  bio loše sreće u tom smislu.)       

Shvaćanje da je zaljubljenost, zanesenost, zagledanost ili kao već to zvali uvjet za brak potječe iz doba romantizma, s početka devetnaestog stoljeća i širila se s industrijalizacijom.  Naravno, vjenčavali su se zaljubljeni i prije toga ako bi roditelji pristali ili ako bi zajedno pobjegli, što se obično računalo kao njegova otmica nje, pa je brak bio jedini izlaz da se pokrije tako nastala sramota. 

Srednjovjekovni arapski liječnici brak navode kao jedan od oblika liječenja zaljubljenosti. Druge dvije opcije su općenje s mnogo ropkinja i unajmljivanje baba koje će pripovijedanjem gaditi osobu u koju je bolesnik zaljubljen. Jasno, ova je formula bila primjenjiva samo na muškarcima i to dobrostojećima. A takvim, „dobro situiranim“, moćnim muškarcima ljubav ni onda ni danas nije bila potrebna za brak, bilo u njihovom odabiru supruge, bilo udavačama koje su im se nudile za takvu vrstu ugovora, što brak u pravnom smislu jest. Pogledajmo samo par Donald i Melanija Trump : njemu je to treća žena, četvrt je stoljeća stariji od nje i, ako je sudeći po nekim snimcima, javno se ne podnose.  Žena se dobro udala, teško da je mogla bolje, a on je dobio mladu manekenku, statusni simbol, nešto kao što svaki bolji poduzetnik mora voziti terenca. I kažu da su potpisali ugovor prema kojemu se ona ne smije udebljati. Možda se među njima razvije ljubav, dapače, možda se već i razvila samo se to još ne vidi. Romantično, zar ne

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *