Ukleti kanjon, pedeset i šesti dio

Ispriča mu što se dogodilo u olujnoj noći i kako su ih zamalo strijeljali, ali Camacho plane: – Lažeš! Vojska nije silazila u kanjon! Vi ste otkrili zlato i shvatili da ćemo vas čekati na izlazu; zato se pustili mazgu naprijed, mislili ste da ćemo pomisliti da ste mrtvi i da su zlato uzeli Indijanci!

– To bi bilo jako glupo od nas – reče Jubal.

– Upravo zato! – vikne Camacho još jače – Najpametnije je praviti se glup! Ali, Camacho nije glup, Camacho je pametniji od svih vas zajedno! Je li tako momci, da je Camacho pametniji od svih njih zajedno?

– Si, si, si!

– Možete nas pretražiti, ali mi zlata nemamo- reče Nathan.

– Naravno da ga nemate, sakrili ste ga negdje uz put dok se stvari ne slegnu, a onda ćete se vratiti po njega! Ali, malo ste se prešli. Sada ćete nam lijepo poput dječice otpjevati gdje je zlato i odvesti do njega.

– Sve i kad bi znali, zašto bismo vas odveli? Vi nas ionako želite pobiti! – reče Braxton.

– Ne, ne, ne želimo vas pobiti svih. Ove senjorite, o kojima ne znam kako ste ih u kanjonu našli, ne želimo pobiti. S njima ćemo se zabaviti! Je li tako, momci, da ćemo se s njima zabaviti?

– Si, si, si!        

– A vas ćemo tako mučiti da ćete nam odati gdje je zlato samo da vas ubijemo i skratimo patnje. I to jednog po jednog, da oni druge pate gledajući kako se muči. A ja sam vrlo vješt kada je potrebno zadati bol! Jel’ tako momci?

– Si, si, si – odgovorili su, ovaj put ne samo po navici.

– Dobro – Braxtonu je glas zadrhtao – možda netko ipak zna gdje je zlato!

– Tako znači! Tko je taj?!

            Sve vrijeme, kako se Camacho približavao, oni su sitnim koračajima uzmicali. Camacho se tako našao gotovo u ravnini s Rocinantinom stražnjicom, udaljen neka dva koraka od nje.

– Pa, mislim da je to čovjek kojega vi poznajete bolje od mene – reče Braxton i uzmakne još malo.

– Da? Tko je taj? Reci brzo! – Camacho napravi još jedan korak naprijed – sada se našao u ravnini s mulom.

– Don Jose! – uzvikne Braxton.

– Što? O čemu ti govoriš?! – Camacho sumnjičavo zažmiri.

– Don Jose, Jose! – vikne Braxton iz sveg glasa.

            Rosinanta zareve i ritne se!

            Camacho je sekundu prije shvatio i odskočio u stranu – njeno mu kopito za dlaku promaši rame. I htio je vođa bande upucati Braxtona da ga kazni što ga je nasamario, ali on je već potegao revolver iz toke. Izgledalo je kao da se zlikovac srušio zbog toga što ga je pogodio s dva barutna oblaka. 

            I  prije nego se sasvim složio na tlo digla se pometnja: njegovi htjednu zapucati, ali Jubal i Nathan već su potezali revolvere, a Braxton je ciljao u debeloga. Svi promaše mete i dignu oblake prašine sa zidova. Djevojke su vrisnule, ali i one su potegnule revolvere. U isti mah, konji zaržu i poskoče, a mula zareve.

            Jubal i Natan odapnu po još dva hica, ali bezuspješno jer su se protivnici posakrivali iza zidova.

            Braxton poviče: – U zaklon! – i svi potrče prema onoj manjoj ruševini jer su njoj mogli preskočiti ostatke zidova.

            Bacio se preko toga ne mareći na što će pasti s druge strane i bi zadovoljan kako su mu cigle i žbuka dočekale leđa. Salma je prekoračila, ali joj je na trenutak zapela haljina. A s druge strane je kroz okno prozora ruku pružao onaj krupni! Braxton smjesta odapne dvaput prema njemu. Je li ga pogodio ili nije, to nije mogao zaključiti, ali Salma je uspješno podigla haljinu i prebacila nogu.      

            Čučnuvši se do njega, uhvati revolver s obje ruke, pa izviri iznad zida o odapne dvaput. S istim su ogorčenjem pucale Dulce i Ninel. Tko zna kamo su zrna otišla, ali njima je donijelo olakšanje. Htjela su ostati i pucati još, ali zrno doleti s druge strane i otkine komad cigle pedalj od Ninel i one sve tri vrisnu, pa se šćućure iza zida.

– Držite se dolje, dobit ćete u glavu!¨- vikne Braxton.

            Onako u čučnju pomakne se dva koraka, pa izviri, zapuca dva metka nasumce i treću i glavu koja je virila iz široke pukotine u zidu. Pucali su i Jubal i Nathan, pa se kao i on ponovo sakrili. Nekoliko zrna pogodi zid, a nekoliko prozuji iznad njihovih glava.

            Braxton se nasloni leđima uza zid, pa rasklopi revolver da napuni bubanj. Dok je utiskivao metke vikne glasno Meksikancima: – Zašto pucate? Camacho je mrtav, a zlata nema!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *