Ukleti kanjon, pedeset i drugi dio

– Pa, zar ja kao štićenik duhova nemam pravo reći što vam je činiti s našim progoniteljima?! Žrtvujte ih, duhovi će biti sretni!

– Ti si miljenik duhova zato što si hrabar i odvažan. Sad, kad čujem tvoje riječi pomislim da vrač možda ipak nije pogriješio gledajući u vatru. Vidjet ćemo, siguran sam da duhovi žele još jednom potvrditi svoju poruku. A ako ga ubiješ, bit će to u njihovu čast.

            Kirby se tako odvratno cerekao, a ostali njegovi počeli su se smješkati.

            Indijanci su povadili svoje noževe i odabrali dva jednaka: oštrica duga oko pet palaca i dva palca široka.

– Zar ćeš se stvarno boriti? – upita Jubal Braxtona.

– Imam li izbora – odgovori mu, pa pogleda Salmu i reče joj: – Cure, počnite kidati haljine da mi zaustavite krvarenje.

– Ne govori tako!- reče ona uplašeno.

– U pravu je Salma – reče joj Nathan – Vidio sam borbe noževima, iz toga ne možeš izaći neozlijeđen.

            Kirby je zavrtao rukave kao da ga čeka naporan posao kojega će s predanošću obaviti. Braxton je to činio kao častan čovjek svjestan svoje dužnosti.

            Mescalerosi su načinili krug širok oko osam koraka u kojemu su ispred sebe su postavili zarobljene Kirbyjeve momke. Indijancima su oči krvoločno svjetlucale – ovakve potrage za pravdom bile su rijetke svečanosti.

            Njih dvojica ostali su sami unutar kruga. Oba su u rukama držala stvar koja im je postala najvažnija na svijetu – nož.

            Braxton nije znao što bi počeo. Nedoumicu je riješio Kirby: savio je koljena, raširio ruke i počeo se približavati. Gledao je u Braxtona kao sigurnu lovinu. Braxton odgovori na isti način.

            Na približno dva koraka, oba se protivnika stanu kretati u krug lijevo.

            Kirby sune nožem naprijed, Braxton odskoči. Bilo je to ispitivanje protivnika. Nastave se kretati na isti način.

            Braxton iznenada potrči desno i prema Kirbiju, te tako smanjivši razmak sune vrhom oštrice prema njegovo licu. Iznenađeni Kirby uzmakne glavom,  a kako mu je tijelo kasnilo, zateturao je natrag; Braxton ga pokuša vodoravno dohvatiti po trbuhu. Bezuspješno – uzdah razočaranja začu se svuda oko njih..

            Kirby nastavi približavati se. Na dva koraka. I bliže…

            Braxton htjedne sunuti odozgo prema dolje, ali Kirby se naglo sagne i zareže vodoravno. Braxton za dlaku izbjegne rez po nozi.

            Računajući da je protivnik užasnut mišlju o onome što mu se moglo dogoditi, Kirby hitro okrene nož tako da oštrica stoji prema dolje, pa praćen grajom oduševljenih Mescalerosa skoči naprijed u namjeri da je protivniku zabije prsa. Braxton skoči lijevo u namjeri da tu riuku s nožem zareže po podlaktici. Završilo je tako da je Kirby odskočio desno i izbjegao rez, a Braxton je pošao još više lijevo sretan što je izbjegao ubod.  Novo razočaranje u krugu promatrača. 

            Sada su se opet kretali kružno u lijevo.      

            Predugo je to trajalo to mačkoliko koračanje…

            Braxton sune naprijed, tek da ispita protivnika – Kirby čučne još više i nagne se unatrag. Braxton nije bio spreman na ono što je uslijedilo: Kirby onako sagnut krene naprijed poput bika i to polegavši oštricu duž donje strane podlaktice. Braxton krene zarezati iznutra prema van, više da odbije nalet, ali na putu mu se nađe podlaktica s oštricom – zarezala ga je odozdo prema gore. Zažarilo je, zaboljelo, vrisnuo je i otvorio ruku, nož odletio u travu!

            Mnoštvo zaurla ugledavši krv!

            Kirby nije htio propustiti priliku: hitro okrene nož u vodoravan položaj i duboko iskoračivši lijevom nogom sune prema Braxtonovom trbuhu! On ni sam ne znajući kako odskoči natrag i objeručke uhvati zapešće te ruke u kojoj je nož.

            Vrh oštrice je tako reći njušio njegov trbuh i Kirby ga je htio potjerati naprijed; on nije dao, držao je tu ruku željeznim stiskom. Kirby posegne lijevom rukom za njegovo rame da si tako pripomogne. Opazivši tu njegovu namjeru, Braxton skoči natrag ne puštajući ruku.

            Tako je povukao desnu stranu Kirbyeva tijela, posljedica čega je bilo to da je lijeva strana, a to znači i lijeva ruka, pošla natrag i Kirby ga nije dograbio. Ne samo to, Kirby stupio naprijed svijajući koljeno da bi nadoknadio izgubljenu ravnotežu. Braxton na trenutak osjeti da je ruka koju drži bespomoćna, da visi u zraku i prije nego ju je Kirby ponovo učvrstio, on je ponovo povuče, ovaj put dižući je u vis i podvlačeći se pod nju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *