Ukleti kanjon, četrdeset i osmi dio

– Još postoje izgledi da ih uhvatimo, oni su u kanjonu.

– Gringosi koji su pucali na vas?

– Mislim da to nisu ti, mislim da je istina da ono što su mi ona trojica ispričala: pljačku je počinio Camacho i podmetnuo im zlato u kipu. To znači da će ih čekati na izlazu da bi im zlato uzeo jer ne zna da smo ga pronašli.

– Možda se već pročulo o tome, pa je odustao od dolaska. Ali, tko je pucao na vas?

– Netko tko je imao razloga zaštiti onu trojicu,a kakav bi to razlog bio, ne znam. Možda to ima neka veze s Indijancima.

– Tko kaže da se ona trojica zajedno sa svim ostalim gringosima nisu negdje uzavrela uz obronak nakon što su vam ukrali puške? Ili su se jednostavno kanjonom vratili natrag,pa put Rija Grande i Države? 

– Moguće.  I njih bi trebalo kazniti, ali ja mislim na pljačkaše. Oni bi se mogli pojaviti na izlazu iz kanjona i tako nam upasti u zamku. Zapravo, netko bi se mogao pojaviti na izlazu i razjasniti nam što se događalo. Zato vas molim da mi dopustite da pođem onamo.

            Castaneda se na trenutak zamisli, pa reče: – Blokada je gotova, dobio sam zapovijed da se povučemo u Chihuahuu Najkasnije za sat vremena odlazim odavde i usrećit ću gradonačelnika.

– Mislim da imate ovlasti da me uputite u završno izviđanje.

            Pukovnik uzdahne, pa reče: – Završno izviđanje, kažete? Zbog prijateljstva s vašim ocem morao bih pokazati razumijevanje za vaše ambicije, a s druge strane ne bih više smio  ljude izlagati riziku. Stoga. .. Ako skupite jedan vod dragovoljaca od najmanje dvadeset ljudi, možete u ophodnju  kamo god hoćete, ali za tjedan dana morate mi osobno predati izvješće!

– Mislim da mogu naći dvadeset dragovoljaca.

– Samo pazite, poručniče, imate manje od dva sata. Kad uzjašem, zaboravite na naš razgovor ako vas barem ne vidim na čelu stroja od barem toliko ljudi.

– Sve je u Božjim rukama!

– Otpust!

Dvadeseto poglavlje

            Na konjima su napredovali brže, ali ipak sporije nego kada su jahali sami jer sada se za leđa svakoga od njih držala po jedna djevojka: Braxtonu Salma, Jubalu Dulce i Nathanu Ninel. Braxton je morao priznati da mu se sviđaju te ruke koje ga obuhvaćaju oko trupa i ta meka toplina koja mu grije križa i lopatice. Oni su mogli puške gurnuti u navlake svojih izgubljenih, ali djevojke su ih morale nositi ukoso preko leđa, a to nije bilo ugodno i obećavalo je da će s vremenom postati prva muka.

            Kad su zaobišli onaj zaobljeni obronak kojega su gledali odozgo, zašli su u pravu bjelogoričnu šumu; razgranate krošnje posvuda oko njih. Uskoro su začuli rezak kreket žabe ispred sebe. Nedugo zatim nazrijelii su kroz grane vodenu površinu. Konjski korak-dva prije nego su izašli na obalu, iz trstike koja je rasla po njoj i u plićaku uzletjela je dugovrata bijela čaplja.

– Ovo nije jezerce kakva smo prije sretali, ovo je rukavac rijeke – reče Braxton.

– Da ga pređemo? – predloži Jubal gledajući ispred sebe – Do druge strane nema više od sto jardi, a  ne može biti duboko.

– Želiš da konji pod dvostrukom težinom propadnu u mulj? – upita ga Nathan – A nitko ne želi močiti se u ovoj baruštini.

– Pa, što bi ti napravio? – upita ga.

– Išao uz njega prema obronku, pa ga zaobišao. Ne vjerujem da se pruža još dugo u tom smjeru.

– Zašto ne prema rijeci? Onuda je sigurno ugodniji put, a prolaz postoji, rijeka se preko njega prelijeva ovamo samo kada jako nabuja. Možda se još prelijeva nakon one kiše, ali zasigurno je plitko. 

– I ja bih išao prema rijeci, ali ja bih potražio mjesto na kojemu ćemo je prijeći – reče Braxton.

– Opet močenje? Zašto? – upita Jubal.

– Zato što je samostan na toj strani rijeke – iznenadi ga Dulce odgovorom iza njegovih leđa.

– Tako je – reče Braxton – Taj prelazak nas prije ili kasnije čeka.

– Ali, preko rijeke vode mostovi. Sigurno postoji neki most koji vodi preko nje do samostana,a do njega možemo i s ove strane – reče Salma pored njegova uha.

– A što ako nas na mostu čeka neki od naših neprijatelja? – upita je Ninel – Ja ne bih htjela biti nadomak spasa, a ne moći do njega.

– Samo, moraš znati da ćeš sva biti mokra kada se nađeš na drugoj strani jer ćeš plivati preko – reče joj Nathan iza sebe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *