Ukleti kanjon, četrdeset i drugi dio

Kad je Braxton u svom već strastvenom pohodnu razmaknuo šaš pred njim nije pljusnulo, nego zalepetalo. Neka se crna ptica vinula kroz stabljike i nisko preletjela iznad površine rijeke u šaša na drugu stranu.

– Liska! – uzvikne Salma – Zacijelo ima gnijezdo ovdje!

            I bez okolišanja zagazi u vodu, plitku na tom mjestu. Nakon dva – tri razgrtanja šaša, ona zastane i odmaknuvši se ponosno pokaže gnijezdo između stabljika i u njemu dva jaja, bijela,ali kao pokapana nečim crnim. Dulce i Ninel veselo poskoče. Primijetivši da ih oni zbunjeno gledaju, Dulce reče: – Samo jedno ovo jaje daje ti snage kao dobar ručak!

– Samo ako su svježa – primijeti Jubal.

– Samo su dva. To znači da je tek počela nesti, pa su svježa – odgovori Salma.

– I da će sirotica snestii još nakon što joj mi uzmemo ova – doda Ninel.

            Oni su se nasmijali, ali ubrzo su shvatili da se nije šalila, nego da ona doista suosjeća s liskom.

            Naravno, sada su u šašu tražili ne samo žabe, nego i gnijezda. Ubrzo su našli još jedno gnijezdo, a u njemu ni više ni manje nego osam jaja, pa su odustali od uzimanja jer bi mogla biti stara. I poslije su nailazili na ona s puno jaja, ali i na jedno s tri i na jedno s četiri jaja. Braxton zaključi da sada imaju po jedno jaje za svakoga i jedno viška.

-Predlažem da za ovo jedno jaje vučemo slamku, pa tko izvuče najveću, njegovo je – predloži.

            Nisu imali ništa protiv. Jubal se tada sjeti pobrojati ulovljene žabe koje je nosio držeći ih za stražnje krakove, isto kao Braxton i Nathan. Imali su ih ukupno sedamnaest.

– Jedna nedostaje da bi svatko dobio po tri – reče.

– Lijepo! Ulovimo još tu jedno, pa možemo ručati – reče Nathan.

            Dali su se u potragu – još samo ta jedna.

            I kad je Nathan razmaknuo šaš ispred Ninel, ona je uplašeno kriknula. Nathan pomisli da je ugledala zmiju, ali između stabljika, na pola potopljena u vodi, gledala ih je velika krastača. Ta nije  namjeravala pobjeći! Točnije, htjela se samo cijela uvući pod vodu, ali Nathan je dvared nemilosrdno  mlatne granom kojoj je uzeo iz Nineine ruke.

– Znam da je veća od ostalih, ali ova je moja, zaslužio sam je! – reče gledajući krastaču kako raskrečena beživotno pluta.     

            Svoj ulov ipak nije odrao, to su golim rukama u plićaku učinile Dolce i Ninel. Salma je zadržala suhe ruke da bi zapalila vatru. Odabrali su mjesto između dva grma nadsvođeno njihovim granama. Nadali su se da će se dim rastresti prolazeći kod njih. Momci su rukama iskopali plitku udubinu u zemlji da se ne bi zapalila trava oko ognjišta, a zatim su potražili suhih grančica i granja.  Salma je pronašla komad suhe grane debljine ruke, tvrdu suhu grančicu, suhu mahovinu i suhu travu.  Posložila ju je grančice u udubinu, preko njih suhe trave, pa preko nje suhih grančica dovoljno prozračnih da plamenu buduće vatre liže između njih. Zatim je onu suhu grančicu postavila vrškom u žlijeb nastao otpadanjem trijeske sa suhe grane  i tako je uglavila, a pa je stala vrtjeti tako što ju je trljala među dlanovima.

            Braxtonu se to učinilo uzaludnim poslom. Ipak, Ninel je najnježnije vlati suhe trave nakon nekog vremena posložila oko rupe koju je žbica načinila u suharku. Nagnula je glavu i oprezno puhala u to.  Dulce je stajala sa strane spremna s pramenom suhe trave u ruci. Braxton nije vidio razloga za  sav taj trud i pažnju.

            Odjednom se one travke oko žbice zadime!. Salme upre vrtjeti još brže, Ninel pobaca još vlati i ponovo zapuše. Zadimi se jače! Ninel obilno zatrpa mjesto trenja i slobodnije zapuše. Stvori se gusti dimić i doskora lizne plamenčić. Dulce na njemu zapali onaj pramen pa njime potpali vatru. Zamiriše dim, zapaluca plamen!

            Kakva sreća! 

            Žabe su pekli nabodene na rašlje napravljene od potrganih grančica. Žabetina je dosita imala okus sličan piletini. Braxton je jeo s užitkom, a ni drugi se nisu mrštili. I svi su na kraju žali što nema još jer bilo je ukusno, ali oskudno.

            Ostali su im još jaja. Djevojke su im pokazale kako ih oprezno probiti grančicom s jedne strane, pa dok tu rupu čepi palac i s druge strane i onda pustiti sadržinu da se iscijedi u grlo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *