Poljubnica

Obrušavanje, ubrzavanje, sraz i onda isto onakvo udaljavanje, bijeg. Što sam to opisao?

Poljubac. Ali, isto tako to je crta kretanja kojim orao ili neka druga pica grabljivica lovi: iznebuha sleti na plijen, pa ga zgrabi čaporcima i vine se s njim u zrak što je moguće prije. Kukci slijeću i odlijeću sa svojih meta na isti način, lisice love sitne glodavce tako da skoče u vise i padnu na njih; konj,klokan i skočimiš skaču tako. Zapravo se svaki hod, pa i naš ljudski odvija u tom pad – sraz – odraz.

Oblik koji je zajednički svim radnjama koje sam naveo je geometrijska linija parabola. Definira se kao  skup svih točaka u ravnini koje su jednako udaljene od zadane točke  ili žarišta i zadanog pravca, koji se naziva ravnalica.  Najvažnije u paraboli je njeno tjeme, to je točka preokreta, drame, sve smo poduzeli radi nje jer nakon nje više ništa nije isto.

Prikazano u koordinatnom sustavu tjeme je nula, u njemu nema kretanja. To je onaj trenutak sraza: iznenađenje, prepast, nesnalaženje, ukočenost.  Parabola pada iz negativnog kvadranta i u tjemenu se pretvara u svoju čistu suprotnost – uzdiže se u pozitivni kvadrant. Žarište daje poticaj novom, drugačijem, ljepšem životu.

Naravno, ako ste plijen, onda vam tjeme znači propast, ali ako ste grabežljivac, onda je to trenutak sreće. A ako je to samo igra koja oponaša nasilje, što je svojstveno svim sisavcima, onda sreću možete pronaći i tome da budete plijen.

Parabola o kojoj govorim, ona s tjemenom u nuli, kao da dubi na glavi! Ljudima je zapravo poznatija ona druga, nazovimo je obrnuta parabola, koja se diže i na vrhuncu mijenja smjer u pad. Odatle naziv tjeme. To crta vodoskoka, skoka u vis i u dalj  i topovskog hica. Zbog ovog zadnjeg se naziva i hitnica.

Bit ću hrabar: umjesto hitnice predlažem naziv poljubnica, a umjesto tjemena poljubac!      

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *