Ukleti kanjon, dvadeset i osmi dio

Ostali vojnici složili puške u piramide, zapalili vatru i doručkovali na suncu, koje im je, onako još vlažnima od kiše, prijalo. Začudo, De la Concha je imao razumijevanja za njih, valjda zato jer ga je oluja jednako izmučila. Ona sjedio naslonjen na stablo sa strane i zamišljeno pušio puštajući da povjetarac raznosi dim. Konji su  slobodno, vukući uzde po tlu, pasli onu istu tratinu na kojoj su oni kopali.    

            Čuo se smijeh, nizali su se masni vicevi, zamirisla je pečena slanina. Njihov čuvar se stalno osvrtao prema svojima,  a kada bi vratio pogled na njih, rekao bi otregnuto: – Vamooos!

            Braxton, sveudilj kopajući, promjeti da su se okolnosti promijenile i da više nitko ne mari za njih, osim ovoga ovdje, a i on samo čeka da mu dođe smjena, pa da zaboravi da ih je ikada vidio. Drugo, konji su pasli pet šest korak od njih, a među njima su se nalazili Flash, Iron i Bue. Najljepše od svega bilo je to što su puške stajale u tokama uz sedlo, a sedala su bila omotana njihovim opasačima s  revolverima. Sve se mirisalo na bijeg!  

            Pazio je da vojnik ne opazi da pogledava prema konjima; nije glup, shvatio bi što mu se  vrzma po glavi! Isto tako je neopazice kopajući prišao bliže njegovim nogama. Baciti lopatu, zgrabiti mu pušku, pa što bude, to je bila njegova namjera! Dok ga još može dohvatiti jer rupa je sezala iznad koljena.

            I vojnik se na smijeh njegovih drugova vrlo neoprezno okrene, a s njim se okrenula i puška.

            Prilika!                

            Ali, Braxton se ukoči…

            To su Nathan i Jubal primijetili, pa su zastali i oni. Nisu bili glupi, sve su iščitali s njegova lica.

            Tada se vojnik opet okrene prema njima i vidjevši ih da su zastali, uperi pušku rače: – Vamooos!

            Zakopali su hitro!

            Braxton primijeti da je vojnik, onako držeći otvor cijevi prišao samom rubu rupe.

            Netko mu od vojnika nešto dovikne, nešto podrugljivo, radilo se o nekom zezanju koje su samo oni mogli razumijeti i on se ponovo okrene. Sada ga je mogao zgrabiti, ali svi bi to vidjeli.

            Začu se glas Gonsalesa koji je podviknuo na vojnike da požute s jelom, što je isto tako značilo i da  se prestanu zezati.

            Začas se sve umirilo. Čulo se samo njihovo kopanje i zubi konja koji čupaju travu. A konji su se malo – pomalo pomicali naprijed i smještali se između njih i vojnika. 

            Bacavši brzi pogled Braxton opazi da stražar stoji leđima okrenut konjima gledao negdje zamišljeno u daljinu. Pogleda njih dvojicu – oni pogledaju njega.

            Idućeg trena ispusti lopatu, poskoči i s obje tuke uhvati vojnikovu pušku. Iznenađen, on je uhvati čvršće, ali Braxton ga svojom težinom povuče dolje, između sebe i ostale dvojice. Napravivši kolut u zraku, vojnik pade u rupu na pleća. Jeknuo je, ali Nathan skoči kao zvijer i zapuši mu usta dlanom. Braxton istrgne pušku iz vojnikovih ruku i podigne je riješen da ga njome udari kundakom po glavi. Ali, zastane – nije mogao ubiti tok čovjeke kaoji ga je sada gledao kao jadni miš.

– Pisni i gotov si – šapne.

  Vojnik bi možda i klomnuo glavom, ali Ntahan ga je čvrsto stezao.

– Makni ruku! – reče mu Jubal.

            Nagurao je vojniku maramicu u usta.

– Nije osobito čista, ali koga briga? – reče obavivši posao.

            Vojniku su skinuli pojas s hlača i njome mu zavezali ruke na leđima, a hlače su mu svukli do gležnjeva da ne može pomicati nogama.     

            Iskočili su iz rupe poput zečeva. Vojnici ih nisu mogli vidjeti jer konji su se još više pomaknuli naprijed. Oprezno su prišli svojim konjima.

– Idemo polako, da ne čuju topot – šapne Braxton.

            Klimnuli su glavama u znak razumijevanja

            Oprezno su uzjahali konje i potjerali ih naprijed. Bacivši kratak pogled, Braxton se uvjeri da opušteni vojnici i slute što se događa. Da su pogoledali u njihoivom pravcu nedvojbveno bi ih opazili, ali oni su bili zaokupljeni sobom.

            Udaljivši se, potjeraju konje u galop.

            Nedugo zatim začuju iza sebe uzvik, pa mnoštvo uzvika, doskora i pucnjeve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *