Ukleti kanjon, deseti dio

Uredski balkon gledao je na trg i sada su preko njega i naslona stolca na kojemu je Castaneda sjedio dopirale glasno uzviknute zapovijedi. I, posljedično, skladni zvuci kopita i  kretnji oružjem. Zapovijedi su izdavali dočasnici, a izvršavali su ih vojnici konjičke satnije pod poručnikovim zapovjedništvom. Tako im je De la Concha zapovjedio prije nego se uspeo stepeništem do vrata pukovnikova ureda.

            Ušavši, pozdravi ispruženim prstima uz čelo i vojnički lupi nogom o pod tako snažno da je zazvučalo kao hitac iz puške.

            Pukovnik, koji je u tom trenutku nešto pisao, samo podigne oči, pa reče: – Na mjestu odmor! – i nastavi pisati.

            Skinuvši kapu nalik na niski valjak i metnuvši je pod lijevi lakat, de la Concha se opusti. Uočljivo, ali umjereno.

            Odloživši pero u tintarnicu, Castaneda se posveti njemu. 

– Poručniče, čujem da ste bili najbolji u klasi. Čestitam!

– Služimo narodu! – uzvikne učvrstivši se ponovo u stav pozor.

– I da ste nakon promaknuća tražili da vas se pošalje, citiram vaše riječi, “gdje je najgore”?

– Tako je – reče De la Concha ponovo se umjerno opuštajući.

– Zato su vas i poslali ovamo. Ali,mislim da ste poprilično razočarani jer banditima ni traga.

– Nemaju kuda, a iza leđa im je Rio grande. Možda su ga prešli da bi se vratili izvan obruča.

– Iskreno, ako smo ih otjerali u Države, možemo biti zadovoljni, neka se oni bakću s tim ološem – reče pukovnik ustajući i mećući ruka na leđa: – Ali, postoji još jedna mogućnost, a to je da su prošli El Brujadom.

– Nije li na karti naznačen kao kanjon rječice Clare?

– Tako je, ali ovdje ga više nitko tako ne zove, nego svi kažu “El Brujado”.

– Dopustite mi da kažem: praznovjerje!

– Poručniče, godine službe su me naučile iza praznovjerja često ipak nešto stoji. Priča se da se onaj tko se spusti u kanjon više ne vraća, a da rijeka iz kanjona nosi krv i raskomadana tijela. Govori se da je to zbog toga što su Mescallerosi na kanjon bacili kletvu. A indijanski šamani znaju biti začuđujuće učinkoviti …

– Ako želite, voljan sam smjesta poći u kanjon! Moja me baka zavjetovala Sv. Sebastijanu kada sam imao šest mjeseci i moja je vjera u taj zagovor neupitna.

– Dobro, poručniče, ali nije bojazan od,  nazovimo ih tako, mračnih sila razlog što smo kanjon ostavili nepokrivenim, premda bi se u stanovitom smislu moglo reći da je i to bio čimbenik. Uostalom, banditi se boje prokletstva i više nego mi, ali, jel’da, nikad se ne zna. Ključni razlog nepokrivenosti kanjona su strmina i neprohodnost obronaka, kao i neprohodnost njega samoga. Nekada je postojao put kroz njega, ali sada je zarastao.

– Još jedan razlog više da uđem u kanjon!

– Naravno da ćete ući jer ću vam dati zapovijed da uđete. Postoji staza kojom su se stanovnici obližnjeg sela nekada spuštali. Uzet ćete dva voda i obaviti izviđanje. Imate slobodne ruke, vi ste zakon u kanjonu.

– Trebam li poći odmah?

– Odmorite se večeras i sutra ujutro pođite.

– Pomolit ću se večeras Svetom Sebastijanu u crkvi.

            Pukovnik klimne glavom, pa reče: – Otpust!

            Poručnik Miguel Ramon De la Concha trgne se kao uboden, metne kapu na glavu, prste izravnane šake približi čelu i gromko odgovori: – Na zapovijed! 

Peto poglavlje.

            Rječica je zaista bila mala, skoro pa potok. Lako su je prešli.Camacho im je savjetovao da putuju njenom lijevom stranom. Nikada nije prošao kanjonom, ali čuo je od starijih da je tom stranom prohodnije. Provjerio je zategnutost konopaca na muli, pa je predao njima. Rosinanta je u svemu izgledala kao konj, osim što je imala nešto veće uši i magareći podsmješljivu “njušku”.

            Uskoro su brda oko njih zaista počela strmjeti i približavati se jedna drugima. Vlati oko rijeke postajala je sve bujnije, više i izvijenije, grmlje sve krupnije, pojavila su se i stabla. U travi su na pedesetak koraka ugledali lisicu kako nosi fazana u zubima, a s vrška jednog od stabala raskrilio se do tada neprimjetni jastreb. Odnekud je lahor donosio medni miris nekog cvijeća. Smiješili su se, ušli su u prekrasnu zemlju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *