Ukleti kanjon, treći dio

Na žalost, bio je u pravu: približavala im se potjera! Istog trena kada je postao siguran u to iz skupine su prema njima odjeknuli hici.

– Kirby! Bježimo! – uzviknuo je.

            Nathan, zbunjen što njegovim uzvikom, što fijukanjem zrna, okrene konja kao i on i namamuza ga u galop za njim. Mislili su da će se konjokradice zadovoljiti pronađenim konjima, ali na vlastiti su užas shvatili da ista ona gomila jahača slijedi.

            I nisu prestajali slijediti ih. Miljama, danima.

– Sve ovo jahanje je u redu, ali navikao sam da ganjam, a ne da budem ganjan – rekao je Nathan kada su se jedne večeri pritajali u maloj špilji.

– Kirby Hill je veće kopile nego što sam mislio: odlučio je da nas kazni i neće odustati – rekao je Braxton već po maloočajan.

– Morat će odustati!

– Najbolje da pređemo se u Meksiko, Rio Grande ne može biti daleko odavde.

– Meksiko? To mi se sviđa!

            Sljedeći su dan ujahali u grad Zero. Trebalo im je kupanje, pranje odjeće te zalihe hrane i streljiva, a konjima zobi i ječma. Zato su uzeli sobe u prenoćištu i platili ih unaprijed, ali namjeravali odspavati samo nekoliko sati popodne i navečer odjahati jer potjera im je bila za petama, mogla je svaki čas banuti u grad, pa je i ovakav odmor bio rizik  U saloon su ipak sišli, da bi pojeli dobar odrezak s krumpirima o kakvima su danima sanjali i da bi našli nekoga tko će ih odvesti do mjesta gdje se može preći Rio Grande. Raspitali su se kod konobara koji ih je služio. Još nisu bili posve ispraznili svoje vrčeve s pivom nakon obroka kada im je prišao momak njihovih godina u crnom odijelu, bijelom košujom i vrpčastom kravatom. Za razliku Braxtonovog sivog i Nathanovog smeđeg stetsona koje su krasili valoviti obodi, crni šešir  njegovoj ruci odlikovao se tako ozbiljnim, ravnim obodom  Pozdravio je, rekao da se zove Jubal Bragg i nakon rukovanja dodao: – Čujem da tražite prijelaz preko Rio Grande? Ja znam gdje se može preći.

– To ne može biti daleko, zar ne? – upitao je Brexton.

– Tri dana jahanja, dva ako požurimo. A vama se žuri, zar ne?

            Brexton je zastao nakon ovog pitanja, ali Nathan nije okolišao: – Ganjaju nas konjokradice kojima smo oteli naše konje, točnije rečeno konje koje su ukrali s Braxtonova ranča. Žele se osvetiti.

– Konjokradicama ste ukrali konje?

– Možda zvuči neobično, ali istina je – reče Braxton.

– Kad netko prelazi Rio Grande taj obično ima jake razloge za to – rekao je Jubal, sjeo za njihov  stol i nastavio: – Ali, mene se to ne tiče. Zanima me samo možete li vi to platiti?

– Koliko?- upita Brexton.

– Sto dolara.

            Nathan tiho zazviždi.

            Braxton se, naprotiv,  pomirljivo promeškoljio na stolcu: Jubal je odlučio iskoristiti njihovu potražnju, ali nije ih htio oderati. Uostalom, da je tražio previše, mogli su i sami potražiti prijelaz.

– Svatko po pedeset? – upitao je Nathana.

– Pošteno.

– Isplata na obali rijeke? – upitao je Juballa.

– Pošteno! – rekao je Jubal i pružio ruku.

            Rukujući se, Braxton reče: – I krećemo odmah!

– Pošteno!

            Još su se nazirali tragovi crvenila na zapadu i oštri obrisi krovova zgrada kada su izjahali iz grada. Prespavali su u divljini i u zoru nastavili. Konji su ožednjeli, a u čuturicama im je  pljuskalo na polovici,  pa je Braxton upitao Jubala zna li neki izvor u blizini. Odgovorio je da su prošli nedaleko jednog, ali da nije htio skretati jer im se žuri. Braxton je tada rekao da to nije dobro i da obavezno moraju naći neku vodu barem za konje, pa su s dlanom nad očima počeli tražiti neki  znak koji bi upućivao na nju.

– Ono se diglo neko jato ptica – rekao je Nathan nakon dva – tri sata potrage – Možda su bile na pojilu.

            Braxton je po gledao u pravcu njegova kažiprsta i rekao: – Vidim neko grmlje u tom pravcu. Istina, vidim grmlja svugdje pomalo, ali ono mi izgleda bujnije.

– Pa, idemo onda onamo – reče Jubal i ono skrenu konje u tom smjeru.

            Uskoro su začuli krekete žaba. Domalo je postalo razvidno da ne jašu samo prema grmlju nego i prema visokoj trstici. A onda se Braxtonu učini da na zemlji s desne strane vidi još nešto od čega mu se srce steglo: tragove kopita!

            Opazivši da je zaustavio konja i da zuri u tlo, Nathan i Jubal učine isto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *