Ukleti kanjon, prvi dio

Prvo poglavlje

            “Kao stršljenovi!”, pomisli Braxton Hood kada su mu oko glave zazujala ispaljena zrna. Morali su biti još daleko, ali zapucali su tek što su ih uočili – njih trojicu nadomak druge obale Ria Gradne!

            Samo, ovo nije pravo mjesto za prelaženje rijeke: do sedala su u vodi, a konji im glavinjaju boreći se s virovima i posrćući po kamenitom dnu. Evo, Nathan Smith pada sa svoga sivca Bluea u vodu! Bolje to nego da se konj potopio. Jubal Bragg, s nogama ispod vode kao i on, nemilice mamuza svog kulaša Irona vičući: – Ha! Ha!

            Čuju se pucnji, fijuče i zuji, nešto i pljusne u vodu između njih.  

            Obala je strma, ali moraju, konji moraju još i to svladati, ma koliko im pjena otpadala s gubica! I Nathan, ma koliko mu se onako mokrome klizalo, mora se uspeti vodeći konja za uzde! A oko njih zrna praše po zemlji i trgaju grančice grmlja.

            Napokon su na vrhu! Braxton se okreće na svom vrancu Flashu i vidi progonitelje: petnaestak ih je, upravo su dojahali rijeci, pa su prestali su pucati jer sada izvlače puške iz navlaka pored sedala: em su jače od revolvera, em su im mete sada bliže!

            Braxton skoči s konja izvadi pušku iz navlake, čučne  i nasumce ispali dva hica prema njima. Za prvu ruku. Jubal mu se pridruži. Imalo je učinka: unezvjerli su se, neki su skočili s konja i potražili zaklon iza njiih, a drugi su s konja pogledom potražili mogući zaklon.

            Braxton opali još dva puta, a za treći je pogledom potraži Kirbya Hilla. Njemu se konju pripinjao i tako ga nehotice micao s ciljnika. Ostali su već zapucali prema njima i nije bilo druge nego oglasiti se puškom. Promašaj! Šteta…

            Ali, Jubal je, čini se, pogodio nekog konja jer se zavalio na bok. I Nathan je zapucao i kao da se da se netko tamo prijeko uhvatio za rame.

            Onaj zavaljeni konj bio je Jeov. Joe je na vrijeme skočio s njega i sad se dizao. Njegova široka leđa bila su idealna meta. Ali, ne Braxton nije mogao pucati u tog krupnošakog momka krumpirastog nosa jer taj na njihovom ranču oduvijek, otka on zna za sebe i bilo bi to kao da puca na vlastiti ranč. Siguran je da je Joe pošao s Kirbyem samo zato što nije imao izbora. Da se na meti našao mršavi Ed, licemjerni prevtljivac koji se odmah slizao s tom huljom, to bi već bila druga stvar.    

            Braxton ispali još jedn hitac i jedan se progonitelj sruši s konja kao odnesen! Bit će neki od onih probisvijeta koje je Krby putem unajmio.

            Progoniteljima se očigledno posvijestilo da im posao loše ide jer potražili zaklon među kržljavim drvećem u pozadini, onim koje se nađe na samoj obali kada rijeka nabuja. Odatle se diglo nekoliko barutnih oblaka nakon ispajenih hitaca. Uzvratili su im, premda nisu trebali jer dovoljno je bilo to što su ih potisnuli. Konji su koliko – toliko došli do daha i oni su opet skoče u sedla. Ponovo  u galop, koliko se dade.

             Raslinje, kamenje i zemlja, sve je s ove strane rijeke bilo upravo onako kako je Braxton očekivao da će biti, a to znači isto kao na strani s koje su došli! Ali, ovo je bio Meksiko, zemlja koju nikada nije namjeravao posjetiti. A sada mu je, kao i ostaloj dvojici, bilo stalo samo da što dublje uđe u nju.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *