Kvant godine

Moja baka je govorila da je 21. prosinca dan najkraći i da nakon toga stoji do 25. prosinca tj. Božića kada se počinje produžavati.  U stvarnosti dan počinje rasti već 22. prosinca, ali ljudskom oko bez pomagala to postaje zamjetno tek za tri –četiri dana. Tri – četiri dana su kvant ljudskog doživljaja godine, najmanji iznos te veličine za koji se ona može promijeniti.

Ja sam do istog zaključka došao očekujući kraj ljeta u kolovozu. Kraj ljeta je ona kiša koja padne u posljednjem tjednu tog mjeseca i kojom za većinu ljudi završava sezona kupanja.  Istina, zadnjih desetak godina to pravilo nije „poštovano“, možda zbog klimatskih promjena, ali još uvijek je uobičajeno da to pogoršanje vremena stigne 27.- 28. kolovoza. 

Tako je taj posljednji tjedan kolovoza razdijeljen na prva tri – četiri dana i završna tri četiri dana. U prva tri- četiri dana vrijeme je možda najbolje za kupanje u cijelom ljetu. More i zrak su nekako zreli, poput grožđa koje  to doba zri. A i sami kupači sazreli su: preplanuli su od sunčanja, puni  tjelesne kondicije potrebne za plivanje, stopala očvrsnulih na stijene i oblutke. I tada, kad je najbolje i najljepše – kraj!

Ne i neočekivani, nego slućeni kraj. Katkada je tih posljednjih dana nebo tmurno i kiša samo što ne padne. I onda padne.  Ako pogledamo pažljivije, to kretanje prema kraju počinje negdje sredinom mjeseca. Blagdan Velike gospe prilika je da se upitamo koliko je još od ljeta ostalo.  A tih dana grije kao i prvog dana kolovoza, kao i 21. ili 22. srpnja. Zapravo nije tako.

Prva polovica kolovoza razlikuje se od druge polovice, unutar polovica osjeti se razlika između prvog i drugog tjedna, ali i unutar svakog tjedna može se osjetiti razlika između prvog i drugog dijela. Samo što je ta razlika u četvrtom tjednu najizrazitija. Naravno, sedam se na može dijeliti na dva, pa razliku osjetimo nakon tri ili četiri dana, premda je možda nastupila preko noći, na „tri i pol“ dana.  Kako za kolovoz, ti kvanti od tri – četiri dana vrijede i za sve mjesece u godini.

Evo još jednog primjera: prvoga travnja, na dan kad moramo paziti da nas ne namagarče, grijanje vjerojatno još uvijek radi, ali u drugom tjednu mjeseca, negdje između 10. i 12. travnja dođe trenutak kada kažemo: „Danas zaista grije, jakna je suvišna!“       

A kada bismo se potrudili i pobliže razmotrili,vjerojatno bismo uočili razlike između prve i druge polovice tog kvanta od tri-četiri dana. Dapače, između dva dana, dvije polovice dana, sata , minute, sekunde – između dva kvanta vremena! Svaki je trenutak jedinstven i neponovljiv.

Pomalo zastrašujuće, zar ne?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *