Pravoslavlje, prijatelj književnosti

Tko više čita, Hrvati ili Srbi?

Vjerojatno bi neki uzimajući u obzir u našu „stoljetnu pripadnost europskoj uljudbi“ nasuprot srbijanskih „četiri stotine godina turskog jarma“ zaključili da ne može biti drugačije nego da su Hrvati kudikamo kulturniji, a to znači i načitaniji narod. Pogrešno, Srbi zasigurno čitaju više jer su pravoslavci, a oni knjigu vole više nego katolici!

Kad sam služio JNA, točnije JRM, susreo sam mnoge Crnogorce, koji su me zapanjili svojom načitanošću. Sjećam se izvjesnog Dakića, problematičnog tipa iz polusvijeta. Droga, a pogotovo alkohol nisu mu bili strani. Čovjek bi pomislio da takav bježi od knjige kao vrag od tamjana, ali ne – Tolstoj, Dostojevski – sve je on to čitao. I pokazivao je zanimanje za duhovnost, što bih ja pred takvim tipom izbjegavao iskazivati jer sam bio naučio da je takvima pitanje časti pokazati netrpeljivost prema svemu što podsjeća na školu.

Pravoslavci su prijatelji knjiga, oni ih troše poput hrane – duhovne hrane. A čitanje potiče na pisanje knjiga. Znajući to, postane vam jasno zašto Rusi imaju tako golemu, prebogatu književnost. I da, Srbi imaju književnu reprezentaciju koja igra bolje od hrvatske.  

Protestanti su također skloni knjizi, ali na drukčiji način, oni u njima traže nešto korisno, upotrebljivo.  Ako postoji zanimanje javnosti za nešto, požure o tome izbaciti knjigu. Primjerice, američki vojni pilot koji je bio oboren iznad BiH, pa je nekoliko dana preživljavao u šumama dok ga nisu spasili, napisao je  knjigu u kojoj opisuje svoje doživljaje. (Zapravo, napisali su je drugi, a on se potpisao.) Poslije je po knjizi snimljen film. Knjiga je pročitana, film odgledan, novac zarađen – klasika, ali poslovna, ne umjetnička, osim ako biznis na neki način smatramo umjetnošću.

U katolicizmu, nasuprot i jednima i drugima, postoji neki oprez kad je riječ o knjizi. U takvom odnosu svjedoči 1963. godine „Indeks librorum prohabitorum“, popis zabranjenih knjiga koje pravi katolik nije smio čitati. Na snazi je bio sve do 1966. godine. Svećeni su ih, naravno, čitali da bi pastvi mogli reći zašto to nije dobro za njih. Nekada pastva nije smjeli čitati ni Bibliju jer je to sveta knjiga dostupna samo posvećenima. A nije ni mogla jer je bila na latinskom. 

Stanje je promijenila protestantska pobuna: Bibliju su prevali na narodni jezik, a izum tiskarskog stroja ubrzao je njezino širenje. Ujedno su se tiskale i širile svakojake druge knjige. Kažu da su u ta vremena svi htjeli imati neku knjigu za čitanje, kao što su kasnije svi htjeli imati radio, pa televizor, pa mobitel. Naravno da je tu privlačnu novotariju prihvaćao i narod u katoličkim zemljama, pa Katolička crkva, da bi izbrisala znak jednakosti između knjige i protestantizma, pokreće protureformaciju:  osniva sveučilišta i tiska knjige u skladu s njezinim naukom.

Pravoslavlje, osim možda pokoje epizode, nije imalo tih problema, dapače, ono je poticalo vjernika na čitanje Žitija, životopisa svetaca i time uglavilo temelje za, recimo to tako, knjigu svakodnevnom životu. Osim toga, pravoslavlje u biti promiče grčku kulturu, a ona je književno bogatija od latinske, koju promiče katolicizam. Romani potječu od grčkih tzv. aleksandrinskih romana (možemo ih smatrati i pretečom opernih libreta te televizijskih sapunica), čega u srednjevjekovnom Bizantu nije nedostajalo, a u zapadnom je Europom, koliko mi je poznato, kružio samo jedan i to nepotpun. Trebalo je vremena da te zgodne stvarčice budu prevedene i počnu biti oponašane.

Kažu da u Rusiji na svakom koraku možete vidjeti ljude kako čitaju knjige – na klupama u parku, u podzemnoj željeznici, u autobusu. Kada ste u Hrvatskoj vidjeli čitanje na javnom mjestu?

Ja sam u svom malom gradu jednom opazio ženu koja sjedi na klupi zadubljena u knjigu. Nesvakidašnji prizor natjerao me da je pažljivije pogledam – prepoznao sam Ruskinju udanu u Labinu.  Mislim da „poštena“ Labinjanka ne bi tako nešto nikada učinila, kao što, na primjer, na klupi u parku ne bi podojila dijete.   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *