Dobrodošao na Divlji zapad, trideset i prvi dio

Činilo se da će večer proći bez testa, a onda se dogodilo. Nije nevolju izazvao neki propalica, nego naizgled pristojan plavokosi momak koji je počeo poprimati izraz obiteljskog čovjeka. John je kasnije doznao da je činovnik u banci susjednoj onoj u kojoj je pokušao podići novac, da ima obitelj  s troje djece, ali ga to ne sprječava da noću izlazi te da se zaljubio u barsku damu na koju je onako naliven vikao i prijetio joj. Ta ljepuškasta krhka cura, nadasve samouvjerena, što ju je činilo tako privlačnom, pravila se da ga ne primijećuje koliko god joj se unosio u lice, a kada je to učinio tako blizu da se trgnula osjetivši njegov dah na svom licu, za rame ga je pograbio drugi momak, izgledom i odijelom vrlo sličan njemu. John je kasnije doznao i to da je taj službenik na željeznici i da ona sada  njega vrti oko malog prsta, ali da vjerojatno već ima u planu zamjenu za njega. Pograbljeni je odgurnuo grabitelja u prsa, on je njega dlanom u lice; odgurnutog je to potaklo da nasrne na guratelja. Okolni su gosti to popratili uzvicima, a dame bijeg u sigurniji dio saloona.

            Mnogi su se poradovali tučnjavi koja će im uljepšati večer, ali tada je među borce uletio John. Željeznički službenik, samo pripit, odmah je shvatio tko je on i odmaknuo se, ali  bankovni je činovnik zamahnuo na njega. John je lako zaustavio udarac ispriječivši na putu svoju ruku, a onda  ga drugom udario u želudac; zakopao mu kuku gotovo do kralježnice! Čovjeku je pozlilo, a on ga je onako svijenoga izveo na trijem. Tu je on skliznuo po zidu i sve onako svijen na koljenima stao povraćati. Ali, John tu više nije imao interesa.

– Nije, loše, nije loše – rekao mu je Morgan kada se vratio saloon, koji je već bio zaboravio da je išta pokušalo poremetiti rutinu.  

            Uz Morgana red je čuvao Dell, mršav i mučaljiv momak s pogledom kakvoga obično imaju robijaši. Nije govorio o svojoj prošlosti, ali John je procijenio da je moralo biti da je na robiji zaglavio vrlo mlad, pa se se sada kako – tako drži s ispravne strane zakona.

            Na radost krvoločne publike trojka je zajednički nastupila kada je skupina od sedam kauboja izazvala tučnjavu. Dečki su u džepovima imali više novca nego što bi se po njihovim odijelima reklo, ali nitko nije imao namjeru istitivati njegovo porijeklo, tim više što su plaćali ture i drugima na šanku i srdačno se grlili s njima. Da, ali nešto je pošlo po zlu i čuo se bubota šake u ličnu kost. Nastalo je komešanje u kojemu su kauboji udarali svuda oko sebe.  Njih trojica uletjela su upravo kada je pukla prva stolica preko leđa. 

            Morgan je, lijevo – desno, odmah nokautirao dvojicu, Dell se poslužio bocom i smirio jednoga razbivši mu je na glavi, a John je drugoga uhvatio za rame, okrenuo ga, pa ga nokautirao krošeom u bradu. A tada je i sam dobio udarac i to od nekog stolara koji se tukao protiv kauboja. Taj je očigledno znao nešto o boksu jer je podigao obje ruke u gard i vrteći podlakticima krenuo prema njemu.

            Sve što je John o boksu znao naučio je u vojsci od nekog mladog poručnika koji je predahe koristio da si nađe sparnig partnere i vježba ono što je naučio na akademiji. Pokazao im je nekoliko trikova, ali prave je stvari zadržao za sebe, pa su stalno dobivali batine. Sve dok nekom visokom  farmeru nije dodijalo glumiti vreću za boksanje, pa ga je svojom dugačkom nogom s velikim stopalom odgurnuo u trbuh kao što je bio navikao odguravati goveda u toru. Poručnik je odletio u obližnji grm.

– To nije fer! – viknuo je iskobeljavši se brže bolje van.

– Ja sam gore, ti si dolje! – rekao mu je farmer i otišao svojim poslom.

            To isto je John učinio tom nadobudnom boksaču, odgurnuo ga nogom kao govedo u toru. Čovjek je udario leđima u šank i skljokao se ispod njega.

            Na koncu su na zrak što istjerali, što iznijeli trinaestero izgrednika. Došao je i šerif sa zamjenikom, okupilo se mnoštvo znatiželjnika. Šerif je vikao da će ponovi li se ovako nešto samo pucati, a poslije ih je pustio da se raziđu. Njima, redarima, stisnuo je ruku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *